Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Германия отхвърли искането за изключване на „Северен поток 2“ от регулациите на ЕС

Според германския регулатор, взел решението, газопроводът не изпълнява законовите изискванията за освобождаване от разпоредбите на ЕС, тъй като не е завършен

0
 
4
 
5
преди 3 месеца
Като акционер в Газпром се надявам само да си вземат поука. Очевидно е, че инвестициите в ЕС са прекалено рискови - по политически причини - защото определени политически кръгове - особено в някои държави, не гледат собствения си интерес, а нечий чужд, налагат или поне опитват, абсолютно неправомерни рестрикции под външен натиск и вместо да се водят от нормалният и градивен в бизнеса принцип "win-win" - аз печеля и ти печелиш - гледат само да прецакат Газпром, само и единствено защото е руска компания, дори само те да понесат в пъти по-големи щете, т.е. техния принцип е "може и нас си да съсипем, ама ще прецакаме руснаците". От друга страна ЕС е регион с негативни тенденции - демографски и етнически, което ще доведе и до затихваща икономика. От трета - в ЕС на базата на безумни експерименти под рекета на зеленашите-талибани може да има и дългосрочен икономически срив. Видяхме как германия - заради тях, поведе война дори срещу собствената си икономика и то цветът и - в лицето на автомобилните компании и направо ги съсипа. В такъв регион е глупост да се изливат милиарди.

Същевременно на изток и югоизток е съвсем различно - огромни и процъфтяващи икономики, управлявани от прагматически хора, гледащи си интереса, а не от психически болни идиoти. Да не говорим, че по население Китай (само) надвишава ЕС 2.5 пъти - че не спира да се развива икономически и има огромна нужда от природен газ. И не само Китай - а Япония? А Индия дори - която може да получи свое газово трасе през китайска територия? Говорим за регион с обща численост на населението 5 пъти по-голям от европейското - и най-големия потребител на енергия !!! Чий изобщо го търси Газпром тука?
Неслучайно е пред старт Мощта на Сибир 2, в проект са 3 и 4, а на Амур се строи огромен завод за преработка на природен газ.
1
 
4
 
4
преди 3 месеца
Аспарух, пиша ти ДВОЙКА за преписване !!!
Това, че другите новинарски сайтове копи-пействат едни от други, НЕ е извинение да се прави и тук - това е икономически, ИНВЕСТИТОРСКИ сайт, за бога - или поне беше такъв някога.

Я кажи, откога Газпром е 100% собственик на Северен поток 2 ??? Щото още не съм чул ENGIE, OMV, Royal Dutch Shell, Uniper и Wintershall да са продали своя дял !!! Те осигуряват и 50% от финансирането и съответно имат 50% дял върху проекта. Това първо.

Второ - Това ще е проблем много повече на Германия, отколкото на Газпром. Ще трябва не само сами да носят икономическите последствия, защото те имат нужда от евтин газ, но и да обясняват на околните държави, които също чакат газ от СП 2 - защо няма да го получат.

Трето - Газпром ще си търси правата и Мидичката и сие - заедно с него - защото не може след инвестирани съвместно 12 милиарда и при вече стартирал и в напреднала фаза проект, да се променят едностранно правилата на играта, така че този проект или да бъде провален или най-малкото да бъде превърнат в очевидно неизгоден. Най-вероятно шестте компании, които са от лидерите в сектора в Европа, ще съдят и осъдят Германия да им възстанови щетите. Тогава танте меркел ще трябва да обяснява на потребителите защо хем няма да ползват евтин газ, хем трябва с данъците си да плащат 12 милиарда неустойка.

Четвърто - на какво основание тогава Полша строи газопровод от Норвегия, която НЕ е в ЕС? Там ще важат ли същите измислени ограничения - или те важат само за Русия?

Пето - ако Германия не клекне и съдът подкрепи това умишлено ощетяване на частни компании с милиарди, то Газпром ще си избие парите със завишени цени - и партньорите им - които съвместно държат огромен дял от енергийният пазар на Европа, ще им съдействат - защото и ТЕ ще си искат парите !!!

Шесто - ако Газпром не се разбере с украйна, трафикът през нейните трасета може да намалее - и тогава ще се формира огромен недостиг на газ в Европа... който ще трябва да бъде компенсиран с втечнен газ на двойна цена - и пак потребителите ще плащат - а дефицитът ще позволи на Газпром да продава на завишени цени, според както казах в точка 5.

Седмо - при тия ограничения ще бъде затруднена и потенциалната доставка на газ от други региони, тоест още по една линия ЕС ще се самонакаже и ще претърпи много по-тежки щети от Русия... ама това е познато, нали?

Част от ограниченията е Газпром да оставел 50% от капацитетът за "други доставчици" - МООООЛЯ? И кои точно ще са тия "други доставчици", които ще доставят аз от Русия по мрежата на Газпром? Ок, може да се създаде дъщерно дружество на Shell примерно, което да купува газ от Газпром на километър преди началото на СП 2 и ще го изпомпва в газопровода !!! Така газът ще стане ли по-демократичен? Газпром да не би да пречи ЕС да диверсифицира доставките, купувайки от други доставчици?
Друго изискване е Газпром да предадели управлението на СП 2 на друг доставчик... Ами хубаво - някой да извади 18 милиарда (които да се разпределят между шестимата партньори) и да го купи !!!
5
 
3
 
3
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Естествено, че не е така. Газпром има собственост върху почти цялата газопреносна мрежа на русия и транзитните газопроводи. Има достъп до крайните клиенти и държи голямата част от пазара. Всяка година цените на вътрешния пазар се повишават с 4-5%. Няма да фалира, макар че това в определен момент може да е по-изгодно за кремъл. В случая важното е друго - газпром няма и няма да има онези монополно високи приходи, особено в Източна Европа. Това наред с липсващите печалби от петрола ще прекъсне подхранването на цяла екосистема руски компрадори. Прекъсването на трофичните вериги на руския слугинаж, ще доведе до намаляване на токсичното влияние на кремъл върху по-малките и слаби държави.
PS Домъчня ми за русофилчетата. Момчета, знам че гладна мечка хоро не играе, но копейките от който Ви лишиха не са всичко на този свят.
5
 
6
 
2
markov до: Ironhorse
преди 3 месеца
Баш тай ще да е ....
11
 
7
 
1
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
хахаха,
Газпром буквално е разкостен и доведен до фалит от гросмайстер патаруркин, укрил се в виша дупка