IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ханке отново защитава "рожбата си" - валутния борд

На страната бяха наложени дискриминационни условия от ЕС, твърди икономистът

08:47 | 17.06.20 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: EPA/LEX VAN LIESHOUT</p>

Снимка: EPA/LEX VAN LIESHOUT

Намерението на България да влезе във валутния механизъм ERM II (чакалнята на еврозоната) е фарс от гледна точка на американския икономист Стив Ханке.
 

Първият от трите акта на тази пиеса започна с мисълта за изоставяне на валутния борд и лева на България, пише Ханке в своя блог в Zerohedge.
 

„Валутният борд уби ужасната хиперинфлация в България от 1997 г. и стабилизира икономиката и проправи пътя за влизането на България в ЕС и НАТО. Той работи автоматично и перфектно, точно както го проектирах да работи. Българската общественост знае това и подкрепя валутния борд“, пише американският икономист, който е известен противник на еврото.
 

„Но премиерът Бойко Борисов и „неговият папагал“, финансовият министър Владислав Горанов, искат да премахнат една от малкото български институции, която работи перфектно и е широко уважавана от българи, както и от чужденци. Това е фарс“, убеден е Ханке.

Вторият акт на този фарс, продължава икономистът, включва приемането от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ), че Първата инвестиционна банка трябва да бъде рекапитализирана, преди България да може да влезе в Единния надзорен механизъм и ERM II. Според американеца тази дискриминационна предпоставка, „наложена от господарите на българите - Европейския съюз“, е незаконна - поредният фарс.
 

А големият финал на играта започва, според Ханке, когато удари пандемията на коронавируса. Докато вниманието на българската общественост е отвлечено, премиерът Борисов промени курса, като заяви, че на България ѝ липсва финансиране от ЕС, тъй като София не е член на еврозоната. „Това е пълна глупост“, категоричен е Ханке.
 

Тогава, в отчаян опит за рекапитализиране на Първа инвестиционна банка Българската банка за развитие, държавна банка, закупи правата върху акции на ПИБ на двойно по-висока от пазарната им цена. Само времето ще покаже как тази съмнителна маневра ще бъде разгледана от Генерална дирекция „Конкуренция“ на ЕС и дали правителството на България ще се придвижи с крачка по-близо до това, от което се страхуват повечето българи: загубата на любимия им лев. Този последен акт, разбира се, е най-големият фарс от всички, заключава още Ханке.
 

Властите в София твърдят, че с капитализацията на Първа инвестиционна банка страната ни вече е изпълнила всички условия по пътя към банковия съюз и валутно-куросвия механизъм ERM II. В края на миналата седмица кабинетът реши Българската банка за развитие (ББР) да участва с до 70% в увеличението на капитала на Първа инвестиционна банка АД (ПИБ).

Това мнение се застъпва и от заместник-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис, който обяви през май, че България може да се присъедини към „чакалнята на еврозоната“ през юли, ако изпълни и последното условие за това. По думите му „последното условие“ е „укрепването на капитала на една банка“.

Фабио Панета, член на борда на ЕЦБ, коментира в интервю пред вестник Le Mondе в началото на седмицата, че е възможно България и Хърватия да влязат в „чакалнята“ на еврозоната до края на годината. По думите му процесът по разширяване на еврозоната остава непроменен въпреки икономическите щети от коронавируса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 12 rate down comment 1
bertram
преди 3 години
Проблемът не е Евро или Лев. При настоящия валутен борд е все тази. Огромният проблем е, че ненаситните от #КОЙ ще опитат да засмучат много еврово финансиране (вероятно голяма част от което държавен дълг) при хайпа след приемането ни в чакалнята. Ще се строи калпава, но скъпа инфраструктура, ще се краде като за последно и накрая децата ни ще плащат високи данъци при кофти бизнес климат, за да може да се връщат дълговете натрупани от Шиши и Шайката. Надежда има, че на всички в ЕС това им е ясно. Въпросът е дали ще надделее здравия разум или ще се вземе политическо решение...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
Whitestar
преди 3 години
Приемането на еврото не би могло да бъде и не е фарс. За жалост не може да се каже същото за управлението на държавата. Държава, в която съществува съмнението, че успехите се постигат за сметка на законността и живота на поданниците и. А изчезнат ли универсалните правила, които различават човешките същества от животните и техните закони, смисълът да влезем в Еврозоната, разбира се може да се превърне във фарс. Но в случая с българската финансова система, в която са изпълнени Всички условия за влизане в Шенген и IRM това не би могло и не трябва да се разглежда като възможно. Така че - напред към епохалния успех!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 1
nikiangel
преди 3 години
"това, от което се страхуват повечето българи: загубата на любимия им лев."Тук спрях да чета, защото този определено пише глупости.Българите толкова са го яли с девалвацията на този лев, че дори десетилетия след въвеждането на борда, цените на недвижимите имоти още се обявяват в чужда валута. Лева е всичко останало но не и любим на българите, поради страха че следващата шайка в парламента ще реши безнаказано да го девалвира, и да стартира поредното ограбване. Ако не друго, едно успешно приемане на еврото ще отърве обикновения човек от тези страхове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още