IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ вижда България и Хърватия в ERM II до края на годината

Според управляващите обаче развитие по темата може да се очаква през юли

16:15 | 16.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Противоречиви сигнали за евентуалното влизаме на България във валутно-курсовия механизъм ERM II дават управляващите и бордът на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Фабио Панета, член на борда на ЕЦБ, коментира в интервю пред вестник Le Mondе, че е възможно България и Хърватия да влязат в „чакалнята“ на еврозоната до края на годината. По думите му процесът по разширяване на еврозоната остава непроменен въпреки икономическите щети от коронавируса. 

„Хърватия и България предприеха смели мерки“, отбелязва Панета. „Ако процесът приключи успешно, те могат да се присъединят към ERM II до края на годината“, твърди той, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria

Панета отбеляза, че страните обикновено остават в ERM II в рамките на около две години, като посочва, че „първият наличен прозорец за присъединяване на Хърватия и България към еврозоната ще бъде през 2023 г., ако всички предварителни оценки са успешни“. 

Хърватия отстрани този месец една от пречките по пътя към членството в еврозоната, след като ЕЦБ заяви, че петте ѝ най-големи банки не са изправени пред капиталов недостиг.

В интервюто Панета уточнява, че една страна може да се присъедини към еврозоната само след сериозен процес на конвергенция, включващ институционална, финансова и макроикономическа конвергенция.

Междувременно председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова коментира в интервю за в. „Марица“, че през юли се очаква окончателното решение на Европейската централна банка и на страните от еврозоната и Дания за одобряване и влизане на България в чакалнята.

„България изпълни всички изисквания по отношение на законодателството и останалите критерии като дълг, бюджетен дефицит, инфлация и стабилността на банковата система, за която ни бяха поставили по-високи условия в сравнение с останалите държави като допълнителна гаранция. Така че вървим уверено към еврозоната“, твърди Стоянова. Премиерът Бойко Борисов също неведнъж анонсира през последните месеци, че раздвижване по въпроса ще има през юли, след като първоначално се очакваше да кандидатстваме официално през април.

Към днешна дата управляващите твърдят, че с капитализацията на Първа инвестиционна банка страната ни вече е изпълнила всички условия по пътя към банковия съюз и валутно-куросвия механизъм ERM II. 

Това мнение се застъпва и от заместник-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис, който обяви през май, че България може да се присъедини към „чакалнята на еврозоната“ през юли, ако изпълни и последното условие за това. По думите му „последното условие“ е „укрепването на капитала на една банка“

„Ако това се случи, всички ангажименти ще бъдат изпълнени и двете държави ще могат да се присъединят към механизма през юли", обяви тогава заместник-председателят на Европейската комисия.

В същото време от последния Доклад за конвергенция на Европейската централна банка става ясно, че България вече не покрива всички Маастрихтски критерии, а разминавания страната ни отчита при изискванията за инфлацията.   Заключението на ЕЦБ е, че правната рамка у нас все още не е в пълно съответствие с всички изисквания за приемане на еврото. На теория обаче докладът не би следвало да има отношение към заявеното от България намерение да се присъедини към ERM II,  като в доклада на ЕК това дори е изрично посочено.

Месец по-рано  Европейската комисия (ЕК) посочи в своя доклад с препоръки към страната ни, че България трябва да засили усилията си в редуцирането на риска и осъществяването на ефективен надзор по прилагането на мерките срещу изпирането на пари. 

Припомняме, че миналата година бяха приети промени в Закона срещу изпирането на пари, които бяха част от част от ангажиментите на страната ни за покриване на критериите за членство във валутно-курсовия механизъм.

Основният мотив за промените бе, че така ще се повиши крайната ефективност на националната система за превенция и предотвратяване изпирането на пари и финансирането на тероризма и ще се подпомогне държавата ни в изпълнение на поети ангажименти във връзка с намеренията за присъединяване към Валутния механизъм на Европейския съюз. 

Именно ЕК следи за изпълнението на точно тази точка от процеса по присъединяване към ERM II, ЕЦБ няма думата по този въпрос.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още