IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС не признава изборните резултати в Беларус

Изборите не бяха нито честни, нито свободни, твърди германският канцлер Ангела Меркел

16:16 | 19.08.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;EPA/OLIVIER HOSLET / POOL</em></p>

Снимка: EPA/OLIVIER HOSLET / POOL

Държавните и правителствените ръководители на държавите от ЕС не признават резултата от противоречивите президентски избори в Беларус. 

“Изборите не бяха нито честни, нито свободни”, заяви канцлерът на Германия Ангела Меркел след специалната среща на върха на ЕС за политическата криза в Беларус.

Спешно свиканата дискусия в ЕС за политическата криза в Беларус започна по обяд.

Опозицията в Беларус се надяваше на ясен сигнал за подкрепа от специалната среща на върха, проведена като видеоконференция: държавните и правителствените ръководители не трябва да признават неотдавнашните избори на президент Александър Лукашенко, смятат те. Кандидатът за президент Светлана Тихановска заяви във видео съобщение, публикувано в сряда, че вотът на 9 август е бил незаконен.

Привържениците и опозиционните активисти на Тихановска, която избяга в Литва, я смятат за истинския победител в президентските избори. Изборната комисия присъди на Лукашенко 80,1 процента от гласовете. След 26 години на власт сега той възнамерява да поеме шести мандат. На публични изяви наскоро той категорично отказа да прехвърли властта.

Днес Лукашенко призова ЕС да се справи със собствените си проблеми. 

"Преди да насочите пръста си към нас, трябва да се справите с въпроси като “жълтите жилетки "във Франция или ужасните вълнения в САЩ”.

Противниците на Лукашенко се надяват  канцлера на Германия Ангела Меркел да поеме посредническа роля в конфликта.  

"Разбира се, че приветстваме всеки опит за организиране на диалог в гражданското общество", заяви политическият опозиционер Мария Колесникова от координационния съвет пред DPA. "Все още не ми е ясно на какво настояват Меркел и Путин”. Руският президент Владимир Путин предупреди преди дни чуждите държави да не се намесват в Беларус.

По-рано днес  Лукашенко заяви, че е наредил на вътрешното министерство да сложи край на размириците в Минск, избухнали след президентските избори, които според опонентите на Лукашенко са били фалшифицирани, предаде Ройтерс, като се позова на агенция БелТА.

Президентът каза, че на група служители в държавни медии, участвали в стачка като част от протестите, няма да бъде разрешено да се върнат на работа.

Лукашенко разпореди също на властите да засилят сигурността по границата, за да се попречи на "навлизането в Беларус от други страни на бойци, оръжия, боеприпаси, пари за финансиране на безредиците", предаде БелТА, цитирана и от ТАСС. 

Президентът възложи на беларуския Комитет за държавна сигурност (КГБ) да пресече действията на организаторите на уличните протести да прекъсне каналите за финансирането им от чужбина. Според Лукашенко с тези пари се плаща на някои участници в протестите. "Не искам да кажа, че всички са такива. Но големи суми се получават, при това открито", отбеляза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
да бе , да се оправят и те , да станат бели хора като украинците ... баси тъпият *** си ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 3 години
Ти наистина си прoстoват. Енгелс пише за времена когато русия е била от Варшава до Канада. Точно след година две Великобритания поставя могучая на мястото и. Мачка я в Кримската война и и забранява да предприема каквито и да е външнополитически действия(войни), без съгласието на Великите сили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
кой му дреме за просията бре дядя вова ... :))) ... м/у другото материалът е за беларус ... :))) ... хората в държавата не искат вече да му гледат мазната физиономия на лукашенко . искат повече интеграция с ЕС и по-малко рассия ... ама оня се е фанал за властта и не пуска , даже армия ще изкара с/у хората само и само да е пак на власт ... :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
Енгелс, преписка с Катуски, 1882 г.:"Необходима е безжалостна война, не на живот, а на смърт, с предателско отношение към революционното славянство. Изтребителна война и неудържим тертор..."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
Фридрих Енгелс, 1855 г., вестник Нюе Ордер Цайтунг"У Европа има само една алтернатива: или да се подчини на игото на славяните, или окончателно да разруши Русия".Какво е писал Маркс оставям на вас. Само вмятам, че хохлите като го четат, веднага стават марксисти.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още