IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България отчита пореден рекорд на новозаразени с коронавирус - 785

164 души са оздравели вчера, починали за последното денонощие са 8 пациента

07:30 | 14.10.20 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Paul Hanna/Bloomberg</em></p>

Снимка: Paul Hanna/Bloomberg

България продължава да отчита рекорди по отношение на новите случаи с коронавирус. Броят за последните 24 часа нарасна както като абсолютно число, така и като дял на положителните от направените тестове. Така за пръв път от началото на епидемията у нас заразените за ден са над 700 и за 13 октомври откритите случаи са 785.

Това са с цели 198 повече от предишния ден, като обаче са направени и повече тестове - 5 819 теста, което е с 1 499 повече на дневна база. Така делът на позитивните тестове възлиза на цели 13,49 на сто. Това, разбира се, може да се дължи на факта, че се тестват клъстерни общности.

Общо потвърдените случаи на коронавирус в България вече са 25 774. Направени са общо 583 143 PCR теста.

Активните случаи също се увеличават и вече са 8 712, което е увеличение с цели 613 случая. 

Настанените в болници също са повече - с 86 над броя им предното  денонощие, което значи, че към момента 1307 пациенти са настанени за лечение. В интензивно отделение са 64 пациенти, с 1 по-малко за последните 24 часа.

164 души са оздравели вчера, починали за последното денонощие са 8 пациента. Така жертвите на COVID-19 у нас са вече 923. 1415 медицински лица са инфектирани, което е с 31 нови случая повече, а под карантина са рекордните 12 070 души.  


В чужбина 

В Румъния се наблюдава тревожно увеличение на основните показатели на епидемията от Ковид-19. Това обяви вчера президентът Клаус Йоханис на пресконференция, която беше излъчена на живо от големите телевизии, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Виждаме тревожно нарастване на всички основни показатели на епидемията от Ковид-19 в Румъния", каза той. "Изправени сме пред интензивно разпространение в столицата и в много райони, което се изразява в много голям брой дневни инфекции и в заетостта на отделенията за интензивно лечение, което заплашва много скоро да достигне тревожния праг", каза той.

Въпреки нарастването на броя на хората, заразени с новия коронавирус, Йоханис подчерта, че парламентарните избори ще се проведат както е планирано на 6 декември. "Тъй като мандатът на този парламент изтича през декември, наложително е да се проведат свободни избори, за да има нов парламент с пълни прерогативи и това ще се случи на 6 декември," каза той.

Правителството на Нидерландия реши да затвори от утре баровете и ресторантите в рамките на "частична карантина", която засега ще трае поне 4 седмици, за да се овладее устойчивият ръст на броя на заразяванията в страната, предаде AP. Премиерът Марк Рюте каза, че страната трябва да се приближи с една стъпка към пълна карантина, защото в противен случай болниците ще бъдат толкова претоварени, че хора с други спешни здравни проблеми няма да могат да получават лечение.

Италианското правителство затегна ограничителните мерки, за да предотврати разпространението на новия коронавирус, като забрани частните партита и намали работното време на баровете и ресторантите, предаде DPA.
Заведенията за хранене и пиене ще затварят в полунощ и се забранява струпването на хора пред тях след 21 ч.

Новите мерки ще влязат в сила утре и ще се прилагат за един месец. Премиерът Джузепе Конте подписа указа с новите мерки - 20-страничен документ, който бе публикуван часове по-късно.

Великобритания съобщи днес за 143 починали от Ковид-19 за изминалите 24 часа, предаде Ройтерс.  Агенцията отбелязва, че това е най-високият ръст за едно денонощие от юни насам. От началото на пандемията във Великобритания са починали 43 018 души с коронавирус. За изминалите 24 часа са се заразили още 17 234 човека, с което общият брой на случаите достигна 635 хиляди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
"... колко време ще ни трябва да прескочим границата..." а , може и за една нощ ... зависи от далаверата ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 3 години
Въз основа на какво заключаваш,че числото 1000 е граница? ..... Боя се, че в резултат на общуването ти с Вовата, инженера и Императорът ще слезнеш на тяхното ниво. Много ще им е трудно да го сторят, но в резултат на дружни усилия може и да успеят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
фиг.1
преди 3 години
Новите случаи растат експоненциално, тъй че съвсем скоро очаквам да станат хиляди за денонощие. Жалко, че всички усилия за справяне с кризата, които положихме през пролетта бяха попилени. Но тъй ни се пада, след се оказахме неспособни да се учим дори от собствения си опит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
Nice Man
преди 3 години
Както е подкараха, до седмица най - много. Карат по график според мен, координирано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 5
penman
преди 3 години
На бетонни кратуни като теб едно заразяване с вируса би им подействало изтрезвяващо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 10
julian12
преди 3 години
Лъжата ковид няма край.... Тоталитарните мерки ще си останат с години. Така ще е *** народ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
едно добро начало , започва интересната част от пандемията ... колко време ще ни трябва да прескочим границата от 1000 на ден ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още