IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Само една пета от българите сигурни за перспективите си през годината

Продължава тенденцията на изострена ценова чувствителност, посочи Диана Попски, управител на Arbitrage Research

20:30 | 11.01.21 г. 2
Само една пета от българите сигурни за перспективите си през годината

„Очакванията на по-голямата част от потребителите в България са за бавно възстановяване от кризата, като такива песимистични нагласи се забелязват и в други европейски държави, обясни тя.
Експертът цитира проучване, според което за разлика от последната финансова криза в момента склонността към харчене е балансирана, като 15% смятат да спестяват, а 22% очакват да харчат повече за ежедневни нужди.

„Това което се откроява е, че много малко хора са склонни да правят големи покупки. Само 3,4% очакват да закупят жилище или автомобил“, посочи Попски.

По думите й продължава тенденцията на изострена ценова чувствителност.

„Ако сравним с предишната криза, тогава имаше големи чувствителни промоции, а сега не виждаме такива, които да правят впечатление. Това означава, че търговците са по-умерени в своите действия“, коментира управителят на Arbitrage Research.

Диана Попски разкри, че половината от участниците в проучването, като 2/3 от хората в категорията на 18-64-годишните са заявили, че ще пазаруват онлайн. За 1/3 от потребителите цената ще стане още по-важна при избора на продукти.

„Негативна тенденция, която забелязваме обаче е, че 28% от хората имат усещане, че живеят в стагнация“, посочи още управителят на Arbitrage Research.

Какъв е потребителският бюджет през 2021 година? Колко от българите са склонни да пестят? Как се променят потребителските навици в условията на пандемия? За какво харчи българинът? Защо младите хора купуват онлайн напитки и храна? Какви проучвания поръчва бизнесът?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на „В развитие“ може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
айде сега и ти ... няма да лъжат хората я ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
serafima
преди 3 години
Представителна ли е извадката в анкетното проучване? От колко души се състои? Това са много важни въпроси преди да се обобщава мнението на българите. А тук не се споменава нищо за това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още