IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция затваря границите за хора извън ЕС, Италия и Норвегия смекчават мерките

Влизането във Франция на граждани на страни членки на съюза ще става само с отрицателен PCR тест

16:42 | 30.01.21 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Cyril Marcilhacy/Bloomberg</em></p>

Снимка: Cyril Marcilhacy/Bloomberg

Франция налага нови ограничения по границите заради COVID-19 от неделя, но отново се въздържа от нова национална блокада, предава ВВС.

Всички пътувания с изключение на тези от съществена необходимост извън ЕС ще бъдат забранени, а изискванията за тестване на пътуващите от страните членки на съюза ще бъдат затегнати.

Премиерът Жан Кастекс заяви в петък, че вечерният час ще бъде прилаган по-строго, а големите търговски центрове ще бъдат затворени. Мерките обаче са смятани за меки и незасягащи икономиката. Някои лекари се опасяват, че те няма да ограничат броя на заразените.

Новите ограничения по границите ще засегнат Великобритания, която вече не е част от ЕС, но нейният транспортен министър обясни в Twitter, че промяната няма да се отрази на транспортирането на стоки от и към Великобритания.

Кастекс заяви, че от неделя, ако няма изключителни причини, „всички влизания във Франция и излизанията от нашата територия към или от страна извън Европейския съюз ще бъдат забранени“.

Мерките няма да важат за някои страни, тъй като те не са смятани за рискови. Това са Австралия, Южна Корея, Япония, Нова Зеландия, Руанда, Сингапур и Тайланд.

Освен това пристигащите от страни членки на ЕС и от редица други страни – Андора, Исландия, Лихтенщайн, Монако, Норвегия, Сан Марино, Ватикана и Швейцария, ще трябва да представят отрицателен PCR тест.

Всички пътуващи, не само по въздух и море, но и по суша, трябва да се съобразят с правилото за теста. Изключения са направени за трансгранични служители и водачи на ТИР-ове и други групи като студенти, здравни служители и дипломати, въпреки че списъкът не е напълно дефиниран.

Освен това френското правителство реши да затвори всички търговски центрове с изключение на хранителните магазини с площ над 20 хил. кв. м. Ще бъде засилено полицейското присъствие за проверка на неспазването на вечерния час от 18 ч. до 6 ч. и за засичане на незаконни отваряния на ресторанти и купони.

Работата от вкъщи ще бъде засилена, така че да се насърчава винаги, когато е възможно.

Правилото за търговските центрове ще засяга около 400 мола и 25 хил. компании. Малките бизнеси изразиха задоволство, че не са включени.

Засега училищата остават отворени в цялата страни.

В телевизионно изявление в петък Кастекс заяви, че блокадата може да бъде предотвратена. „Наясно сме с тежките последици от блокада. Тази вечер, гледайки данните от последните няколко дни, смятаме, че все още можем да си дадем шанс да избегнем блокада“, каза премиерът. „Следващите дни ще са от решаващо значение. Да бъдем много бдителни“, призова той.

Франция обяви нови 820 починали в петък, с което общият им брой в страната надхвърли 75 хил. Тя е на шесто място по най-висок процент заразени в света.

Над 25 хил. души са в болница заради коронавируса, включително над 3 хил. в интензивни отделения, но Кастекс заяви, че здравната ситуация е „под по-добър контрол във Франция, отколкото в много от съседните ни страни“.

Какво правят другите страни?

От неделя Германия забранява влизането на повечето пътуващи от страни, пострадали тежко от новите варианти на коронавируса. Тези страни са Великобритания, Ирландия, Португалия, Бразилия, Южна Африка, Лесото и Есватини. Очаква се мярката да е в сила до 17 февруари.

От събота Чехия забранява влизането в страната по несъществени причини в опит да ограничи новите щамове на вируса. В четвъртък Португалия забрани пътуванията от несъществена необходимост в чужбина по въздух, земя и море на гражданите си за две седмици.

В сряда Белгия забрани пътуванията от несъществена необходимост извън страната до 1 март.

За сметка на това Италия съобщи в петък, че ще включи повече области в не толкова строгите правила от понеделник, въпреки че здравните власти предупреждават, че това е рисковано. Нито една област няма да бъде класифицирана като „червена“, което води до строги ограничения за пътуванията и бизнеса.

Норвегия ще започне да смекчава блокадата в района около столицата, като в същото време удължи повечето мерки до 10 февруари, предава Bloomberg.

Отделни магазини и ресторанти ще получат разрешение да заработят отново, а ограниченията ще бъдат смекчени за училищата и младежките дейности, съобщи здравният министър Бент Хьойе. Търговските центрове и кината ще останат затворени.

Норвегия наложи най-строгите мерки от началото на пандемията в района около столицата на 23 януари в опит да потисне по-заразния щам на коронавируса. Ограниченията за страната като цяло бяха удължени до средата на февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 5
khao
преди 3 години
ае изчезвай... и без другото ресторанта в който миеш е затворен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
в "комунистическа " ... според некои психари тука ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
julian12
преди 3 години
Ще се местим в "тоталитарна" Русия скоро: https://***.lentata.com/page_20647.html?fbclid=IwAR1SpogV5oQwlsLyrUCRjgHdlKn1ZDcfL-K9wZ4j9GgedHqb3HavoBM8AY8
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
цялата тая полицейщина цели превъзпитаване на непокорното население и няма нищо общо с ограничаване действието на вируса ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още