IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Беларус се превръща в Северна Корея на Европа

Ако ЕС не действа, никъде няма да има убежище за опозицията на Лукашенко, според Foreign Policy

19:50 | 26.05.21 г. 19
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Александър Лукашенко. <em>Снимка: EPA/SERGEI GAPON</em></p>

Александър Лукашенко. Снимка: EPA/SERGEI GAPON

Полет на Ryanair от Атина до Вилнюс, столицата на Литва, беше прихванат в беларуското въздушно пространство. Правителството на беларуския президент Александър Лукашенко, който остава на власт въпреки бунтовете срещу него в страната му, нарежда самолетът да кацне аварийно в Минск под предлог за фалшива заплаха от бомбен атентат, извършен от беларуските оперативни служби за сигурност. В дръзка стъпка, която предизвика европейска криза в сигурността, властите в Беларус изпратиха напълно въоръжен изтребител МиГ-29, за да прихванат гражданския полет.

Този безпрецедентен акт, заклеймен от европейските власти като въздушно пиратство, е с цел да бъде заловен един-единствен човек: Роман Протасевич, един от беларуските дисиденти, който е постоянен трън в очите на Лукашенко. Протасевич е изведен от самолета, заедно с няколко други граждани на Беларус и Русия, пише сп. Foreign Policy.

Столицата на Литва Вилнюс се превърна в основен опозиционен център срещу управлението на Лукашенко, тъй като балтийската държава отхвърля легитимността на президента и осигурява подкрепа и защита на беларуски изгнаници.

Светлана Тихановска, лидерът на беларуската опозиция, е давала интервю за медията, когато кризата е започнала. Искаме покана за разследване на този инцидент и започване на процеса на преустановяване на членството на Беларус ... в Международната организация за гражданска авиация. Времето за изявления отмина. Очевидно е, че беларусите очакват решителни действия и помощ от международната общност. Отсега нататък на нито един човек от никоя държава в света, който лети над Беларус, не е гарантирана основна сигурност“, коментира тя, след като научава за ситуацията.

Сред опозицията в Беларус сякаш нараства паника. Един от помощниците на Тихановска коментира, че сега изглежда, че силите за сигурност на Лукашенко са в състояние да ги достигнат навсякъде. Освен ако Европейският съюз (ЕС) не действа, може и да няма убежище за демократичната му опозиция.

Изгнаниците мрачно сравняват родината си със Сомалия, известна с пиратството в морето, или с изолираната Северна Корея.

26-годишният беларуски журналист в изгнание Роман Протасевич е централна фигура в работата на новинарския канал NEXTA в Telegram - акт за криптирани съобщения, който се превърна в ключова част от опозицията в Русия и Беларус. Заедно с някои безстрашни независими журналисти, които все още се намират в Беларус, NEXTA и други канали на Telegram продължават да осигуряват критично отразяване на репресиите и арестите на политически затворници в страната.

Кризата идва седмица след като Tut.By, последният сериозен независим новинарски сайт, работещ в Беларус, беше закрит от властите, а някои от служителите му бяха обвинени в данъчни престъпления.

Протасевич и неговата руска приятелка са задържани от беларуски агенти на службите за сигурност на пистата на летището в Минск. Преди да се качи на полета в Атина, Протасевич е изпратил съобщения до колегите си, че подозрителни персонажи го следят и демонстративно са се опитали да снимат документите му за пътуване на гейта. Няколко негови спътници казват, че ужасеният журналист е изразил опасения, че ще бъде „екзекутиран“ и се е опитал да предаде своите мобилни телефони и преносим компютър на приятелката си, за да не му ги вземат.

Последна актуализация: 00:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 5 rate down comment 7
korn
преди 2 години
Путин е най смотания президент управлявал Русия някога. Загуби Украйна и настрои украинците за поколения напред против Русия. Сега ще загуби Беларус и накрая Русия ще остане само с мюсулманските Казакстан, Таджикистан и *** и Влади ще държи речи пред алахакбаровците как ще счупи зъбите на всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 2 години
"Инженерчето" дори не е пролетарий, а скъсан пенсионер, *** който са му виновни ЕС, НАТО, светивния заговор, илюминатите, Бил Гейтс, ваксините и тн., само не и той самия, за това, че живота му минал без нищо да е постигнал. Гледа завистливо успяващите и кълне, давещ се от яд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 9
penman
преди 2 години
Тъпия пролетарият да не се опитва да мисли с едната си мозъчна клетка, а да работи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 8
Майстора233
преди 2 години
Хубаво че Беларус е в тая роля , а не Русия. Ако стане преврат и воените вземат власта у матушка.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 7
shinawatra
преди 2 години
Човекът си защитава държавата от западни агенти и влияние. Ясно е, че Беларус и други подобни вървят по пътя на Украйна. Нищо чудно някой ден да ги накарат да пуснат молба за членство в ЕС..нищо че не са в Европа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 6
alligator_29
преди 2 години
Беларус както и Русия стават все по явни террористични държави с диктаторско управление. Целящи на всяка цена да си запазят властта. За съжаление това се случва понеже западните държави са фокусирани върху капитализма и за тях всичко е бизнес и печалби. Много говорене, малко действия. Западните държави няма да предприемат действията в собственния си икономически ущърб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 10
ing5rov
преди 2 години
https://***.youtube.com/watch?v=fOqBd1kUKeI
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 9
ing5rov
преди 2 години
https://***.youtube.com/watch?v=fOqBd1kUKeIЛукашенко о ПОСАДКЕ самолета в Минске и реакции Запада!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 9
ing5rov
преди 2 години
чии агенти са тихановска и протасевич ... ?! от сорта на навални , та напълно правилна реакция на Лукашенко ... кой дава право за намеса във вътрешните работи на независима / все още / държава ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още