IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Александър Лукашенко - световен терорист

По заповед на беларуския лидер принудително беше приземен пътнически самолет, за да бъде свален критик на режима в Беларус

16:39 | 24.05.21 г. 15
<p>
	<em>Александър Лукашенко. Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Александър Лукашенко. Снимка: Bloomberg LP

Терористичните операции на Александър Лукашенко вече излизат извън пределите на Беларус, пише в коментар за Politico директорът на американския тръст "Германски фонд "Маршал" (GMF) за Централна и Източна Европа Йорг Форбриг.

Експертът визира принудителното приземяване на пътнически самолет, летящ по дестинацията Атина - Вилнюс. Лидерът на Беларус е наредил военни самолети да принудят самолета на Ryanair да се приземи в Минск, за да бъдат свалени двама души. Единият от тях е блогърът Роман Протасевич, споделял протестите в Беларус в социалните медии.

Позицията на Беларус е, че пътническият самолет е бил прихванат и приземен, заради сигнал за бомба на борда. Авиационната безопасност е винаги на първо място, а действията на властите са напълно в съзвучие с международните правила, се казва в съобщение на сайта на Министерството на външните работи на страната. 

На практика Лукашенко отвлече пътнически самолет, за да накара да замълчи свой политически опонент. По този начин той пренесе своите терористични методи от Беларус на международната сцена, пише още Форбиг.

От близо година лидерът на Беларус е във война със своите граждани. Изправен пред растящи протести срещу своето 26-годишно управление, Лукашенко се обърна към добре работещите методи на репресия - затвор за опозиционери и критици, насилие срещу мирни протести и забрана на организации на гражданското общество и независими медии.

За година повече от 35 хил. души са били арестувани, хиляди са тормозени и пострадали от полицейско насилие. Много от тях са изправени пред повдигнати обвинения за криминални престъпления и ги грозят дълги години затвор. Поне 400 от задържаните са политически затворници, а стотици са напуснали родината си, изгонени от режима на Лукашенко.

Но всички тези действия, които някои от хората в страната определят като най-страшните от 30-те и 40-те години на миналия век насам, могат само да спрат демократичните настроения по улиците. Не и от мислите на хората, уверен е експертът.

Затова и Александър Лукашенко рискува да принуди граждански полет да се приземи извънредно, навличайки си сериозни критики. Целта му обаче е да сплаши хилядите си критици, които продължават да работят срещу режима му от чужбина. Арестът на Протасевич има за цел да им покаже, че те не са в безопасност, където и да се намират в Европа.

Стъпката може да има и още един скрит мотив - Лукашенко отчаяно се нуждае от финансова помощ и с последното си предизвикателство той търси подкрепа от Москва и се надява Русия да развърже кесията си.

ЕС трябва да настоява за незабавното освобождаване на блогъра и неговата спътница София Сапега, препоръчва още Йорг Форбриг. Ако това не се случи европейските власти трябва да осигурят юридическа и финансова помощ за последния политически затворник, като се има предвид, че прокуратурата може да поиска и смъртно наказание за него.

Експертът препоръчва и международно разследване на инцидента, съвместно с Международната организация за гражданска авиация. То трябва да даде светлина за точната последователност на принудителното кацане и цялата комуникация между пилота с въздушния контрол на Беларус да стане публична.

Йорг Форбиг посочва, че трима руски граждани, вероятно оперативни работници, са претърсили самолета в Минск. Трябва да се обърне внимание на тяхната самоличност и ако се докаже участие на Кремъл в инцидента, то и Москва трябва да понесе своята отговорност.

Докато няма яснота какво точно се е случило, ЕС не може да признае беларуското въздушно пространство като безопасна зона и страната като надежден партньор по отношение на въздушния трафик. Всички европейски авиокомпании трябва да преправят маршрутите си и да не летят над Беларус, съветва още анализаторът.

Той очаква още ЕС да засили натиска си срещу режима на Лукашенко и да приеме нов пакет от санкции. Инцидентът със самолета на Ryanair ще бъде дискутиран от лидерите на ЕС по време на срещата им по-късно тази вечер (24 май). Форбриг съветва санкциите да се насочат към петролния и химическия сектор на Беларус, за да бъде "въздушното пиратство на Лукашенко срещу ЕС неговият последен акт на държавен тероризъм", пише в заключение директорът за Централна и Източна Европа на GMF. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 2 rate down comment 5
Solar Power
преди 2 години
Така е ! Този си е мини копие на Путин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 6
khao
преди 2 години
тоя къв автогол си набута... хахахаха. Направи го по най дърводелския начин...по добре да беше пратил некой убиец, както прави късия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 4
kmilchev
преди 2 години
Аз като бях в Германия имах колега от Беларус. Ясно, че от мнението на един човек не може се правят изводи, но и аз много се зачетох за Беларус тогава. Те не са имали мутренски години и хаос, почти всичко е държавно и нямат нагла олигархия. Но не искам да ги хваля, просто това е обективно мнение.Иначе в момента отвсякъде им точат ножовете, Русия се гласят да ги "присъединят" към федерацията след едни 5-10 години. От Запад пък да ги интегрират в своята икономическа и полическа система. Така, че всеки си гледа интересите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Аха, казвали са ти. Една жена, нали така?!То и в Севррна Корея е чисто и населението не бяга, защо ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 5
penman
преди 2 години
Комунистите на стража бдят... и пишат глупости!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 5
penman
преди 2 години
О, пролетария се е пробудил след изнурителна нощна смяна и ръси комунистическите си тъпотии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 7
kmilchev
преди 2 години
За Беларус са ми говорили хора, че било супер чисто и подредено. Те също са по коефициент на gini едни от най-ниските в света. И не им е избягало 20-30% от населението на Запад като повечето Източно-европейски държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 2 години
Без да искам съм ти отговорил. Понеже се налага да го направя, ще ти го обясня простичко - Лукашенко има 101 000 000 000 долара държавен дълг, при 60-70 милиарда БВП. Това е путин, само че с дългове. Освен едно хахахаха... и да са живи и здрави, друго не могат да предизвикат у мен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 2 години
Новости
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 8
Кисимов
преди 2 години
Лукашенко борави с истински самолети а не с чертежи и скици за два милиарда, като Боко, който мимоходом си осигури след транзакцията една вечеря между балканския Буда и властелинът на небостъргачите, за да покаже на заспалите индианци кой е най-великият пожарникар след РамзесЛукашенко не си служи с клоунски маски, истински последовател на Ниязов
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още