IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Беларус се превръща в Северна Корея на Европа

Ако ЕС не действа, никъде няма да има убежище за опозицията на Лукашенко, според Foreign Policy

19:50 | 26.05.21 г. 19
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Александър Лукашенко. <em>Снимка: EPA/SERGEI GAPON</em></p>

Александър Лукашенко. Снимка: EPA/SERGEI GAPON

Полетът е бил на 2 минути от навлизане във въздушното пространство на Литва, което предизвиква критики защо пилотите са изпълнили заповедите. С въоръжен боен самолет, който ескортира пътническият самолет обаче, пилотите разбираемо са усетили, че нямат голям избор. Самолетът е задържан, преди да му бъде разрешено да продължи полета до Вилнюс, като на останалите пътници от 12 различни европейски държави е позволено да напуснат Беларус, след като по същество са били държани като заложници в продължение на 7 часа. Четирима руски граждани и няколко други беларуски пътници, за които също се предполага, че са или задържани, или са служители на разузнаването, не са се върнали на борда.

Инцидентът е ситуация, която заплашва да прерасне в политическа безизходица. Той принуди европейските дипломати да направят нещо в момент, когато те биха предпочели да замълчат. Полското правителство инициира разследване на инцидента, а наблюдатели категоризират акта като „държавно пиратство“.

Изпълнителният директор на Ryanair Майкъл О’Лиъри подкрепя тази гледна точка, като казва, че това е „финансирано от държавата отвличане“.

До понеделник следобед в Европа многобройни служители по въпросите на външната политика в целия ЕС бяха ангажирани в съгласуван дебат относно това дали въздушното пространство на Беларус трябва да бъде постоянно затворено за полети в и извън Европа. Призивите за сериозен и съгласуван отговор на кризата набират сила и беше въведена пълна забранена за полети над територията на Беларус.

Обединеното кралство беше първата европейска държава, която инструктира националните си авиокомпании да не пресичат въздушното пространство на Беларус и да отменят правата за кацане на беларуската авиокомпания.

Нов кръг от спорове обаче ескалира заради опасностите от пълната изолация. Минск вече затвори сухопътните си граници миналата година, когато обвини НАТО в подготовка за нахлуване в страната. Ако националното летище бъде блокирано, международните пътувания до и извън Беларус ще станат формално невъзможни, освен за онези, които са достатъчно смели да се промъкнат през границата – ехо от дните на Желязната завеса.

Беларус изглежда неудържим. В понеделник следобед властите в Минск спряха излитането на полет на Lufthansa за 2 часа, като се позоваха на аморфна заплаха от тероризъм. Предполага се, че инцидентът е заради бомбена заплаха по имейл и всички пътници са били принудени да слязат от самолета, за да бъде претърсен.

Не е ясно дали властите се опитват да предоставят прозрачно крехко оправдание за пиратството с полета на Ryanair, или просто демонстрират сила, защото се страхуват от други изгнаници. Последва причудлива пресконференция, на която беше направен нелеп опит за обвинение към Хамас за заплахата.

Лукашенко често е наричан последният диктатор в Европа. Беларусите се борят да не бъдат дефинирани от авторитаризма в страната си и да поддържат жива ангажираността с останалата част от Европа. Ако пътуванията приключат, изолацията на страната може да е пълна и превръщането ѝ в Северна Корея на Европа е все по-близо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 3 rate down comment 0
kmilchev
преди 2 години
Лукашенко сам си вкара таралеж в гащите. Тези санкции сигурно ще ги отслабят много. Друг е въпросът, че така не се прави дипломация според мен. Нe знам, какво си мислят на Запад, че ще постигнат. Със санкциите просто ще се засили руското влияние в Беларус.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 3
redcretin
преди 2 години
А вие що биете ***, а?Ах рубашкин рубашкин, чист ватников :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 4
george353
преди 2 години
Друго си е като Асанж в "демократичен" затвор или "демократично" уволнената журналистка Емили Уайлдър от АР за това че се осмелила да критикува... шепна в момента... Израел. Патриотичния акт дефакто анулира свободата на словото в муркистан. Но това са теми табу за "свободния" свят, защото някак си не фитват на имиджа му. Заменяме международните закони с дискриминаторни правила просто защото. А че в Беларус има еднолична диктатура и арестуването на журналисти е криминален акт е повече от ясно, но това не ме кара да се чувствам по-добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 7
zelka007
преди 2 години
в беларус е единственият завод за хладилници дето е останал от време оно ... :))) ... и те като се изнесът и утича работата съвсем . остават на благоволението на чайниците и индийците , българските са им скъпи ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 6
redcretin
преди 2 години
Експериментите на Рашастан в Белорусь само ще я обезлюдят по-бързичко, ИТ индустрията им вече се изнесе ... в Украйна :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 2
korn
преди 2 години
Прав си, китайците бавно но сигурно се промъкват и изместват Русия. Да прибавим Куба и Венцуела, които също преминаха под китайско владение. Само за Армения не съм съгласен, ако знаеш арменците как мразят руснаците заради онова изпълнение на Путин преди години. Само чакат удобния момент да си разчистят сметките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 2
korn
преди 2 години
Москва е новата Мека за турските алах акбаровци. Путин ще им строи джамии, а Ердо ще го потупва из отзад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Оп, Казахстан вече наби шута на пияниците. Ама тихо, без помпозност. Държавите от Централна Азия вече са в хватката на Китай и там пресъхна. Азербайджан е с Турция. Май остана само бедна Армения, Чечня и подобни центрове на "разцвета".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Русофобчета - вазeлинче?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 2 години
Забравил си мюсюлманска Москва или Масквабад, както вече я наричат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още