IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Беларус се превръща в Северна Корея на Европа

Ако ЕС не действа, никъде няма да има убежище за опозицията на Лукашенко, според Foreign Policy

19:50 | 26.05.21 г. 19
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Александър Лукашенко. <em>Снимка: EPA/SERGEI GAPON</em></p>

Александър Лукашенко. Снимка: EPA/SERGEI GAPON

Полетът е бил на 2 минути от навлизане във въздушното пространство на Литва, което предизвиква критики защо пилотите са изпълнили заповедите. С въоръжен боен самолет, който ескортира пътническият самолет обаче, пилотите разбираемо са усетили, че нямат голям избор. Самолетът е задържан, преди да му бъде разрешено да продължи полета до Вилнюс, като на останалите пътници от 12 различни европейски държави е позволено да напуснат Беларус, след като по същество са били държани като заложници в продължение на 7 часа. Четирима руски граждани и няколко други беларуски пътници, за които също се предполага, че са или задържани, или са служители на разузнаването, не са се върнали на борда.

Инцидентът е ситуация, която заплашва да прерасне в политическа безизходица. Той принуди европейските дипломати да направят нещо в момент, когато те биха предпочели да замълчат. Полското правителство инициира разследване на инцидента, а наблюдатели категоризират акта като „държавно пиратство“.

Изпълнителният директор на Ryanair Майкъл О’Лиъри подкрепя тази гледна точка, като казва, че това е „финансирано от държавата отвличане“.

До понеделник следобед в Европа многобройни служители по въпросите на външната политика в целия ЕС бяха ангажирани в съгласуван дебат относно това дали въздушното пространство на Беларус трябва да бъде постоянно затворено за полети в и извън Европа. Призивите за сериозен и съгласуван отговор на кризата набират сила и беше въведена пълна забранена за полети над територията на Беларус.

Обединеното кралство беше първата европейска държава, която инструктира националните си авиокомпании да не пресичат въздушното пространство на Беларус и да отменят правата за кацане на беларуската авиокомпания.

Нов кръг от спорове обаче ескалира заради опасностите от пълната изолация. Минск вече затвори сухопътните си граници миналата година, когато обвини НАТО в подготовка за нахлуване в страната. Ако националното летище бъде блокирано, международните пътувания до и извън Беларус ще станат формално невъзможни, освен за онези, които са достатъчно смели да се промъкнат през границата – ехо от дните на Желязната завеса.

Беларус изглежда неудържим. В понеделник следобед властите в Минск спряха излитането на полет на Lufthansa за 2 часа, като се позоваха на аморфна заплаха от тероризъм. Предполага се, че инцидентът е заради бомбена заплаха по имейл и всички пътници са били принудени да слязат от самолета, за да бъде претърсен.

Не е ясно дали властите се опитват да предоставят прозрачно крехко оправдание за пиратството с полета на Ryanair, или просто демонстрират сила, защото се страхуват от други изгнаници. Последва причудлива пресконференция, на която беше направен нелеп опит за обвинение към Хамас за заплахата.

Лукашенко често е наричан последният диктатор в Европа. Беларусите се борят да не бъдат дефинирани от авторитаризма в страната си и да поддържат жива ангажираността с останалата част от Европа. Ако пътуванията приключат, изолацията на страната може да е пълна и превръщането ѝ в Северна Корея на Европа е все по-близо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 5 rate down comment 7
korn
преди 2 години
Путин е най смотания президент управлявал Русия някога. Загуби Украйна и настрои украинците за поколения напред против Русия. Сега ще загуби Беларус и накрая Русия ще остане само с мюсулманските Казакстан, Таджикистан и *** и Влади ще държи речи пред алахакбаровците как ще счупи зъбите на всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 2 години
"Инженерчето" дори не е пролетарий, а скъсан пенсионер, *** който са му виновни ЕС, НАТО, светивния заговор, илюминатите, Бил Гейтс, ваксините и тн., само не и той самия, за това, че живота му минал без нищо да е постигнал. Гледа завистливо успяващите и кълне, давещ се от яд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 9
penman
преди 2 години
Тъпия пролетарият да не се опитва да мисли с едната си мозъчна клетка, а да работи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 8
Майстора233
преди 2 години
Хубаво че Беларус е в тая роля , а не Русия. Ако стане преврат и воените вземат власта у матушка.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 7
shinawatra
преди 2 години
Човекът си защитава държавата от западни агенти и влияние. Ясно е, че Беларус и други подобни вървят по пътя на Украйна. Нищо чудно някой ден да ги накарат да пуснат молба за членство в ЕС..нищо че не са в Европа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 6
alligator_29
преди 2 години
Беларус както и Русия стават все по явни террористични държави с диктаторско управление. Целящи на всяка цена да си запазят властта. За съжаление това се случва понеже западните държави са фокусирани върху капитализма и за тях всичко е бизнес и печалби. Много говорене, малко действия. Западните държави няма да предприемат действията в собственния си икономически ущърб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 10
ing5rov
преди 2 години
https://***.youtube.com/watch?v=fOqBd1kUKeI
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 9
ing5rov
преди 2 години
https://***.youtube.com/watch?v=fOqBd1kUKeIЛукашенко о ПОСАДКЕ самолета в Минске и реакции Запада!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 9
ing5rov
преди 2 години
чии агенти са тихановска и протасевич ... ?! от сорта на навални , та напълно правилна реакция на Лукашенко ... кой дава право за намеса във вътрешните работи на независима / все още / държава ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още