IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай ограничава емисиите от изгаряне на въглища, но какво се случва с добива?

В страната е регистриран голям разлив на метан, който е много по-опасен от въглеродния диоксид за атмосферата

14:39 | 11.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китай заяви плановете си да ограничи емисиите въглероден диоксид до нула до 2060 година. Става въпрос основно за вредните газове при горенето на въглищата, но няма яснота какво се случва с вредните газове, емитирани при добива на въглища, пише Bloomberg.

Въпросът става особено актуален, след като сателитни снимки показват огромен разлив на метан от един от въглищните хъбове в страната. Според данни на Европейската космическа агенция от 18 юни в регион с 34 въглищни мини в провинция Шанси се изхвърлят големи количества от газа.

Метанът се задържа за по-кратко време в атмосферата, но има по-разрушителен ефект от въглеродния диоксид. Той спомага за създаването на т.нар. тропосферен озон, който се свързва със сериозни здравословни проблеми за хората.

Метанът се образува при гниене на растителни материали в отсъствието на кислород. По тази причина и той съпътства газовите, петролните и въглищните находища. В мините метанът, или още наричан газ гризу, често се оставя да изтича без ограничения, за да се намали риска от експлозии в подземните галерии. 

Газът може да бъде отделян години, след като въглищните мини бъдат изведени от експлоатация или изоставени, посочват още от Bloomberg. Според оценки на експерти именно от затворените въглищни мини могат да дойдат 10% от емисиите парникови газове, предизвикани от човешката дейност.

Според Агенцията за защита на околната среда на САЩ метанът може да бъде използват като горива за отопление или за други нужди, което реално ще намали емисиите в атмосферата. Именно по този начин и Китай може да успее да постигне заложената си цел за ограничаване на емисиите вреди газове до 2060 година.

На този етап дори не може да бъде установено откога е този разлив на метан, а сателитното наблюдение не дава информация какви площи са засегнати от него. Първоначално анализаторите са търсили източника на замърсяването и в Русия и Република Южна Африка преди да установят, че причината е в Китай, допълва още агенцията.

Разливи на метан често се получават и при дефекти на газопроводи. Газът е без мирис и цвят и това затруднява установяването на проблема.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още