IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Даниел Киряков: Демокрацията изисква борба с корупцията

Докладът на Държавния департамент на САЩ за инвестиционния климат може да е отправна точка за реформи, твърдят от AmCham

10:16 | 28.07.21 г. 5
Даниел Киряков: Демокрацията изисква борба с корупцията

Демокрацията изисква усилия и борба с корупцията. Макар че позицията на България по отношение усещането за корупция се подобрява, като цяло регулаторната среда в страната се характеризира със сложност, липса на прозрачност и произволно или слабо прилагане. Тези фактори създават стимули за публична корупция. Това коментира пред Bloomberg TV Bulgaria Даниел Киряков, мениджър "Публични комуникации" на Американската търговска камара в България (AmCham) относно последния доклад на Държавния департамент на САЩ за инвестиционния климат.

Той посочи, че според доклада се отчита осезаем ръст в разработването на софтуер, техническа поддръжка и аутсорсинг на бизнес процеси. „Секторите за информационни технологии и бек офис аутсорсинг привлякоха редица компания от Европа и САЩ в България, а много от тях създадоха глобални и регионални центрове за услуги в страната, но въпреки това все още сме в „Б“ група“, каза Киряков. 

По думите му този доклад може да се разглежда като моментна снимка на състоянието на България като място за правене на бизнес или наръчник за едно правителство къде държавата се справя добре и къде - не. „Този доклад може да е отправна точка за реформи, ключови показатели за подобрение на средата. Обективно може да се използва и като наръчник на бъдещи инвеститори, защото в него има полезни неща по отношение на бизнес средата и данъците. Не става въпрос само за критика“, обясни Киряков.

Той добави, че според доклада, България е с най-ниския процент на производителност на труда в ЕС, а в средносрочен план производителността е допълнително изложена на риск поради бързо свиващото се население.Освен това страната се нарежда в челните места в ЕС по евтина работна ръка и плоски корпоративни данъци, както и данъци върху доходите

По отношение на политическата ситуация в България Киряков изрази надежда за стабилно правителство, чийто мандат да не бъде краткосрочен, защото бизнесът има очакванията за стабилна политическа среда. „Няма как да се води борба с корупцията и да се привличат иновации и инвестиции, когато средата ти е „нечиста“, посочи гостът.

Вижте повече във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Ами явно няма български политик, който да иска в България да има демокрация, затова и няма никаква борба с корупцията. Пълна бутафория на корумпирани политически престъпници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
Valentin13
преди 2 години
се тая - и двете са помийни ями
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
doba
преди 2 години
То при комунизъма се борят с нея. За справка - в Китай по към 3 смъртни присъди на ден. Имали 'освежаващ' ефект! Във Виетнам също се прилагат, да не говорим във Филипините. Там Дуерте дори беше обещал колко ще бъдат екзекутиране за наркотици, и доколкото си спомням си го изпълни!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Valentin13
преди 2 години
ами щом е така, почнете си борбата от вашата държава - най-корумпираната в света - САЩ. почнете с изборите си например, нека всеки гласува само по един път и да си показват личните си карти. после да спре расизма срещу белите. фейсбуците да станат равноправни на всички други фирми.и тогава елате да ми говорите за нашата корупция.а, да, щях да забравя - а сина на Президента ви?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
abdul
преди 2 години
Тоя умнокрасавец от кой университет е? харвард или оксфорд?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още