IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдикати и бизнес призоваха НС да не се бави с актуализацията

Само така ще бъдат гарантирани необходимите средства по трите основни пера - социални разходи, подкрепа за бизнеса и домакинствата и здравеопазване

14:09 | 17.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Синдикати и бизнес се обединиха в искането си актуализацията на бюджета да бъде подкрепена в Народното събрание.

От КНСБ и КТ "Подкрепа" настояха парламентът да актуализира в "спешен порядък" Бюджет 2021. Преди ден с подобен апел излезе и Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Припомняме, че вчера и президентът Румен Радев обяви, че този въпрос касае националната сигурност, а днес от Министерство на здравеопазването предупредиха, че ако параметрите на бюджета не бъдат променени, няма да има пари за допълни ваксини, лекарства и заплати за медицинския и немедицински персонал на първа линия.

Към момента обаче в парламента все още няма единна позиция за корекциите в план-сметката, нещо повече – различията по точките с актуализация на пенсиите и допълнителните пари за бизнеса и COVID мерки все повече се задълбочават, въпреки ясното осъзнаване от всички парламентарно представени партии, че актуализацията трябва да бъде приета. 

„Считаме, че България е все още далеч от пълно възстановяване от кризата, особено в условията на прогнози за настъпваща четвърта вълна на коронавирусната инфекция и е недопустимо народните представители да абдикират пред отговорностите си за живота на българските граждани в следващите няколко месеца", заявяват от КНСБ и КТ "Подкрепа" в обща позиция, изпратена до медиите.

Синдикатите са категорични, че е необходимо е час по-скоро Народното събрание да одобри така предложената от служебния кабинет актуализация в параметрите на Бюджет 2021, като по този начин ще се осигурят необходимите средства до края на годината по трите основни пера за обществото - социални разходи, подкрепа за бизнеса и домакинствата и здравеопазване. Общата стойност от допълнителните разходи, която е насочена към тези три основни за нас пера, е 1,34 млрд., припомнят те.

Синдикатите призоваха спешно да се добавят нови разходи за покриване на неразплатените строителни дейности (в частност „Автомагистрали – Черно море“), тъй като работещите там не са получили работните си заплати за труд, който вече е положен.

От АИКБ пък напомнят, че предложението за актуализиране на бюджета вече е било подкрепено от социалните партньори - национално представителните работодателски и синдикални организации на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. От актуализацията на бюджета зависи и очакваната подкрепа за бизнеса, който трябва да осигури от своя страна очакваните приходи, посочват работодателите.

Според асоциацията тежко са пострадали редица отрасли, особено транспортът. „В плановете за актуализиране на бюджета дори са предвидени известни средства за подкрепа на авиокомпаниите, проблемите на които досега бяха пренебрегвани като цяло“, коментират от АИКБ.

В позицията на бизнеса се посочва, че актуализираният бюджет би имал дори по-добри показатели от досегашния, като се вземе предвид очакването бюджетният дефицит да намалее от 3,9% от БВП на 3,6 на сто от БВП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още