IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Директор в ЕЦБ: Опасяваме се от твърде ниска инфлация

Според Изабел Шнабел засега инфлацията ще продължи да се покачва, но в началото на следващата година ЕЦБ предполага значителен спад

17:49 | 21.08.21 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Изабел Шнабел. <em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Изабел Шнабел. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Според члена на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Изабел Шнабел регулаторът се фокусира предимно върху риска инфлацията да бъде твърде ниска в средносрочен план. „Колкото и изненадващо да звучи за някои, ние сме по-загрижени, че инфлацията ще бъде твърде ниска в средносрочен план, вместо, че ще бъде твърде висока“, каза Шнабел в интервю, публикувано от списание Focus в събота.

Решаващият фактор за централните банкери е развитието на инфлацията в еврозоната в средносрочен план. А вероятно тя ще бъде под целта на централната банка от два процента.

Европейската централна банка (ЕЦБ) наскоро преразгледа целта си за инфлацията и сега се стреми към средносрочна инфлация от два процента. Отклоненията нагоре и надолу са еднакво нежелателни. Преди това целта беше под, но близо до два процента.

През юли увеличението на потребителските цени в еврозоната с 2,2 % вече беше над новата цел на централната банка. Възстановяването на икономиката след ограниченията, свързани с коронавируса, допринесе по-специално за това. Цените на енергийните стоки рязко се повишиха.

„Очакваме първоначално инфлацията да продължи да расте тази година - особено в Германия“, каза Шнабел. „Но от началото на следващата година очакваме значителен спад“, добави тя. За 2022 г. предишните прогнози на ЕЦБ предвиждат инфлация от 1,5%, а за 2023 г. - от 1,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 5
zelka007
преди 2 години
някой не може да чете , мисля да не съм аз в този случай . пробвай пак да прочетеш за housing ... зачитал съм статистическа методология . налага ми се в търговията , да мога да хващам тенденции . продавам по половин милион единици готови изделия на година , ако не правя анализ на търсенето , бързо ще си търся друго препитание ... твойта статистика е тази на магазина до вас , и с това което можеш и не можеш да си позволиш . тя няма общо с цялата в държавата . а пък изобщо няма връзка с целият ЕС ... :))) ... в обобщената статистика влиза продажбата на сирене , не на различните по качество сирена , прави се осреднена цена . ако искаш да знаеш , колко и с какво качество сирене се продава и къде е друга тема . дори може да се хване по косвени данни и обема на сивият сектор в търговията със сирене , по региони на производство , по региони на потребление , но това е друга тема ... може да имам език като джийн симънс та да нямам проблеми с лакътя... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 1
abdul
преди 2 години
https://***.segabg.com/hot/category-economy/mlekoprerabotvateli-lobisti-udryat-naredba-evtinoto-sireneтва найш кога ше го хване НСИ? га успееш да си оближеш лакътя...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 2
bgMan
преди 2 години
Гадовее мръснии!!!! Ще изтупват още по-силно европейците вместо да спрат ширещата се корупция, излишните харчове по безсмислени програми, от които няма никаква полза и източването на ДДС?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 2
abdul
преди 2 години
е кво да го гледам? в хаузинг ти включва рентал и комунални..дет се вика you will have nothing (but rental) and you will be happy..хвани ти си прочети методологиите на нси за инфлацията да видиш кви безумия има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 9
zelka007
преди 2 години
разгледай линка в детайл де ... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 1
abdul
преди 2 години
имаш ли представа кои са тия "определени" стоки и как се определят.. и колко често се променят?в инфлацията не влизат доста стоки и услуги, чиито цени скочиха до небето.. случайност? мне. ще ги вкарат.. скоро..доста стоки и услуги цените им останаха, обаче качеството не.. естествено.. НСИ такива подробности не го интересуват. отдела по стандартизация и качествен контрол е в другата стая..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 9
zelka007
преди 2 години
:))) ... статистиката на ЕС се базира на националните статистически данни . те само обобщават . нашият нси събира всяка година един куп инфо , попълваш едни формуляри в края на годината , освен това следят цени на дребно на определени стоки от референтни магазини и стокови борси . на мен са ми изисквали информация по всяко време през годината . фигурирам им в базата данни и туко се посетят да им попълвам разни информации . или може би щото им се връзвам та им отговарям с попълнени документи ... :))) ... ето ти да видиш какво търсят като информация ... https://ec.europa.eu/eurostat/ramon/nomenclatures/index.cfm?TargetUrl=LST_NOM_DTL&StrNom=HICP_2019&StrLanguageCode=EN&IntPcKey=43907104&StrLayoutCode=HIERARCHIC
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 0
abdul
преди 2 години
не я мерят коректно, което не означава, че я няма.Когато ножа опре кокала, просто ще ги помете. Търси се кой да опере пешкира в момента.. и май ше е "ковид"-а..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 1
ivanrog
преди 2 години
Суровините са с над 50% поскъпване за последната година и това поскъпване още не е съвсем пренесено към крайните продукти, което няма как да не стане, така че не виждам как ще има ниска инфлация. Вече се отчита една доста висока производствена инфлация и тя има да расте, отделно транспортните услуги поскъпват, отделно всичко това ще доведе до натиск за увеличаване на заплати, е от къде ниска инфлация, че няма чартърни полети ли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 1
abdul
преди 2 години
Мхм, те некои цени се утроиха, тя се изабелка се притеснявала от ниска инфлация.Това, *** ЕЦБ си затваря очите за инфлацията означава, че ще бъдат пометени от невидимата за тях инфлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още