IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром": "Северен поток 2" е напълно построен

Компанията планира да започне доставките на газ през първата тръба на газопровода от 1 октомври, твърди Bloomberg

12:30 | 10.09.21 г. 19
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Строителната дейност по спорния газопровод „Северен поток 2“ е успешно приключила, обяви руският енергиен концерн „Газпром“.

Операторът на газопровода Nord Stream 2 AG заяви, че последният елемент от втората тръба на „Северен поток 2“ е бил заварен в понеделник. „На 6 септември 2021 г. специалисти от баржата „Фортуна“ завариха последния елемент от втората тръба на газопровода „Северен поток 2“, се казва в изявление на операторската компания, като се добавя, че целта е „газопроводът да бъде пуснат в експлоатация преди края на тази година". 

„Газпром“ е собственик на проектната компания Nord Stream 2 AG. Пет западни финансови компании участват във финансирането на тръбопровода: дюселдорфската компания Uniper, германската Wintershall Dea, френската Engie, австрийската енергийна компания OMV и Shell. Общите разходи се оценяват на 9,5 млрд. евро, като половината от тях са поети от „Газпром“, а другата половина - от европейските партньори.

Според „Газпром“ тази година през газопровода могат да бъдат доставени 5,6 млрд. кубически метра газ.

Позовавайки се на свои източници, Bloomberg съобщи, че "Газпром" планира да започне доставките на газ през първата тръба на "Северен поток 2" от 1 октомври, а през втората - до 1 декември.

За да се случи това обаче, съоръжението трябва да бъде застраховано и да получи съответните лицензи – процеси, които според Bloomberg може да бъдат затруднени от американските санкции.

„Северен поток 2“ предвижда изграждането на две тръби на газопровода с общ капацитет 55 млрд. кубически метра годишно от бреговете на Русия през Балтийско море до Германия (от залива Нарва в Русия до Любмин близо до Грайфсвалд в Германия) и ще удвои капацитета на съществуващия газопровод „Северен поток“ между двете страни.

Работата по него беше преустановена през декември 2019 г., след като швейцарската компания Allseas се отказа от полагането на тръби поради заплахата от американски санкции. От декември 2020 г. строителството на газопровода бе възобновено. 

САЩ, Украйна и други държави, особено от Източна Европа, отхвърлят оценения на милиарди долари проект с мотива, че прави европейските държави купувачи зависими от доставките на руски природен газ. Освен това САЩ искат да изнасят собствен газ за Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 7 rate down comment 3
forum_rookie
преди 2 години
Г-н Петров,Нито в статията, нито в коментарите преди Вас става дума за това, колко печели Русия. Става дума за две неща: 1. "Газпром" с ч у п и г л а в а т а нан а г л е ц и т е, налагащи санкции и 2. газът в Европа в момента е скъп. Че се нагушват посредниците, е една от най-отвратителните черти на капитализЪма, чийто поклонник до безпаметсво сте Вие. И още: какво правим с крилатата фраза "големите ... празни приказки"?Оставам с найголеми почитания, forum_rookie
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 3
bgMan
преди 2 години
Еми ако въобще е така, както казваш, защо демократичните прекупвачи НЕ ИСКАТ да са ценова конкуренция на руските гадовеее, ами са същите като тях? И пак става - приказките, лъжите и обещанията за по-евтин НЕруски газ са големите празни приказки на големите лъжци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 2 години
.....разгоним облака! Повернм реки и передвинем горы!.....больше уже не наливай!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 2 години
Понеже съзирам пълно неразбиране на пазара, ще цитирам президент путин, който принзнава че газпром продава на 220 $ за 1000, а прекупвачите по хъбовете на 650(700 вече) $ за 1000. Едни големи празни приказки за 480$ на 1000 кубика: "Президент России подчеркнул, что по долгосрочным контрактам, и по нашему принципу ценообразования Газпром не продает по такой цене. Поэтому те, кто согласился заключать с нами в Европе долгосрочные контракты смогут только руки потирать и ликовать, сказал он. Как отметил российский лидер, в противном случае пришлось платить бы по 650, а Газпром в ту же Германию продает по 220 долларов за 1 тыс. кубов. Во всяком случае так недавно было. С ростом цен на нефть и эта цена подрастет, но это будет мягкая вещь, заявил он."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 5
Up sofix up2000
преди 2 години
Браво, на руснаците може да се има пълно доверие! Каквото обещаят го правят!!! Това е много рядко срещано в строителството на каквото и да е в наше време- дори и на Запад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 5
abdul
преди 2 години
топлофикация софия или ше мине на водород или на (ф)еко-газ.. (пръцня).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
Лошият газопровод е завършен, а алтернативите за нещо по-еффтино си остават големите празни приказки, обещания и залъгалки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 2
vzhekoff
преди 2 години
Не се чува обичайния вой от ***, xoмо-дружинката воглаве с ПръдлеФ се е покрила. Другото интересно е при цени на газа > $700 какво ще стане със софийската топлофикация. Почва яко да мирише на фалит там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
Ай, сега полугазопроводи, кога цената удари 1000-дарка, цели газопроводи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още