IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рискът от инфлация продължава да тежи над борсите

Пазарът е предпоставен към корекция, твърди финансовият анализатор Иво Коларов

13:53 | 03.10.21 г.
Рискът от инфлация продължава да тежи над борсите


Основните индекси се понижават основно заради риска от инфлация и очакванията за по-високи лихвени проценти. А макар че повечето централни банки смятат, че инфлацията е временна, те ще трябва да реагират по някакъв начин, а анализаторите очакват инфлацията да продължи до 2023 г. Това мнение изказа Иво Коларов, финансов анализатор, в ефира на предаването "Клуб Investor" на Bloomberg TV Bulgaria.

„Пазарът е предпоставен към корекция. Освен ако пазарът не се задържи на това равнище, на което е, и икономиката не расте две-три години, за да може фундаментите да достигнат по някакъв начин самата цена, рискът ще намалее. Кой би повярвал преди година, че S&P би прекосил 4000 пункта?", запита реторично Коларов.

В дългосрочен план настоящият натиск от възстановяването на икономиките и инфлацията няма да има голям ефект, смята той. По думите му подходящи за дългосрочни инвестиции са компании, които не зависят от моментното развитие на пазара и имат силен бизнес модел.

Технологичните гиганти успяха доста добре да се позиционират по време на пандемията и може да се очаква да се радват на ръст и в бъдеще, смята Коларов. "Apple например успява винаги да опровергава анализаторите и да намерят нови вектори за ръст. Amazon премина от голям ръст на приходите към ръст на печалбите, което привлича инвеститорите. В последните години оценката на компаниите нарастваше повече от самите печалби и това покачва самия риск на инвестицията", предупреди Коларов.

Повече за настроенията на пазарите, какво се случва с петрола и суровините можете да видите във видеото.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още