Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Има ли бъдеще АЕЦ "Козлодуй" с малки модулни реактори?

Ядрената енергетика трябва да се развива в АЕЦ "Козлодуй", настоява бившият директор на централа Йордан Йорданов

2
 
2
 
8
evlogi до: Mechkata
преди 3 месеца
Кво общо пък имат общините с частните атомни централи?Нерде Ямбол, нерде Стамбол!Частна компания с ресурс да притежава атомна централа ще има достатъчно специалисти, не и бери грижата, ще докарат ако се наложи и от другият край на света. И за разлика от държавата, ще мисли далеч повече в перспектива как ще се осигури специалисти и занапред.
3
 
2
 
7
преди 3 месеца
Той бившия директор на АЕЦа ви го е казал... и японците не са се справили. Ама пустия българин не вярва даве на специалистите. Той ФОРУМЕЦА разбира от всичко и знае как се решават проблемите на желип свят - ама на приказки "можем това ако...можем онова ако..." - акото цапа. Нямаме време за експерименти, ако не ви е станало ясно.
3
 
2
 
6
Mechkata до: Един Българин
преди 3 месеца
О, да .... България е цъфнала и вързала щото всите сме "специалисти" - затова и почти няма сектор в който да не липсват от същите.А това с обучените кадри в чужбина....повечето си остават там, не се връщат тук - още повече пък тези, които стават специалисти в дадена област.Прав си за съдебната система - ама сме на тоя хал щото и там "специалистите" работят. Законодателната също - творци-специалисти.Специално за такива проекти - високо рискови инженерни съоръжения - благодаря, няма нужда да са частни. Както даде примера с куфара с пари, така ще дам примера и с частния самолет към Дубай и ходи му търси отговорност. Че и държавата да им плащала за проверки от чуждестранни екипи, а не да изисква от частника сам да извършва такава периодично, включая и ежегодно от външнен изпълнител чуждестранна фирма.... Къде в Европа има частена АЕЦ?
1
 
3
 
5
Един Българин до: Mechkata
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Ами напротив ,имаме специалисти все още и можем да си обучим ако ще и в чужбина. Проблемът е, че няма съдебна система и ако частникът каже "дай сия тука да го пишем реакторът идеален за ползване пък ще те пратя на почивка с ей този куфар с пари да напълниш чекмеджето" просто никой не може да откаже. Трябва да се изработят ефективни механизми за контрол и ако има издънки направо затвор и за частника и за проверяващите. "Проверка на проверката" трябва да има за да се гарантира устойчиво развитие. Щом държавата може , значи и частник ще може с подобаващ контрол от държавата. Ако е необходимо може и чужди екипи да се плаща за това от държавата веднъж в годината да речем.
3
 
2
 
4
Mechkata до: evlogi
преди 3 месеца
Ние не сме САЩ. Нито като териториални размери, нито брой и разнообразие на населението, нито като университети, в които се учи ядрена енергетика, нито като брой специалисти....те общините нямат специалисти хидроинженери за управление на язовирите прехвърлени им за експлоатация и техн.контрол, ти за частни ядрени централи...това не са колци за домати, да хванеш 2ма роми да ти ги закопаят..
5
 
0
 
3
преди 3 месеца
за две неща е прав човекът , няма енергийна стратегия , и затова последните две-три години доста народ взима нещата в свои ръце с фотоволтаици , скоро ще започнат да си внедряват и кой мощни батерии кой водород .... и второ , ОЯГ от козлодуй след преработка ще може да се използва за малки модулни реактори , които в близките 10г няма да има за търговска употреба , или в реактор candu , стига канадците да се навият да ни продадът такъв де ... щото там има некои тънкости , пък ние сме прокси на рассия ... :))) ... даже като се замисля candu си е добра опция , в румъния имат предприятие за преработка на гориво , можем да участваме в него , а и уран имаме , все пак реакторът работи с обеднен естествен уран ...
0
 
6
 
2
bgMan до: evlogi
преди 3 месеца
Може би има предвид нашите частници, доста от които са мошеници и безотговорни престъпници.
2
 
2
 
1
преди 3 месеца
...Според него, частният сектор не може да гарантира добре безопасността на ядрените централи...Глупости на търкалета.В САЩ например абсолютно всички атомни централи са частни, и за цялата им история има един единствен малко по-сериозен инцидент..