Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

АЕЦ "Козлодуй" анализира възможността за малки модулни реактори

Компанията, ангажирана с проекта за нов блок в централата, подписа меморандум с NuScale Power

АЕЦ "Козлодуй" анализира възможността за малки модулни реактори

Снимка: Investor.bg

АЕЦ "Козлодуй" - Нови мощности е подписала Меморандум за разбирателство с американската компания NuScale Power за проучване на възможността за изграждане на малки модулни реактори на територията на страната.

Това става ясно от съобщение на компанията, която управлява проекта за изграждане на нови ядрени мощности на площадката на АЕЦ "Козлодуй". През есента на 2020 година при инспекция в централата, премиерът Бойко Борисов коментира възможността за развитие на нови технологии на площадката за седми блок.

В изпълнение на заявката за анализи на възможностите експертите от работната група отчетоха и че оборудването, купено за АЕЦ "Белене", също може да бъде използвано в Козлодуй.

Още по темата

От NuScale Power коментират в прессъобщение по повод подписания меморандум, че модулните реактори са добро решение за България, тъй като предлагат балансиране на мощностите, използващи възобновяеми източници.

Реакторите на NuScale Power са с "лека вода" и могат да генерират до 77 мегавата електроенергия, става ясно от сайта на американската компания.

През август 2020 година дизайнът на нейните реактори получи одобрение от Комисията по ядрено регулиране на САЩ. Плановете са NuScale Power да успее да предостави първите си модулни реактори на клиенти през 2027 година.

Според компанията една централа може да бъде изградена с до 12 модула с обща мощност от 924 мегавата (малко под капацитета на закупените за АЕЦ "Белене" руски ВВЕР реактори, чиято проектна мощност е 1000 мегавата).

NuScale Power предлага и по-малки решения - с между 4 и 6 модула.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

2
 
1
 
6
zelka007 до: Моабет да става
преди 9 месеца
нямаме капацитет за изпитване на нови технологии в ядрената енергетика , чехите по-скоро имат , но едва ли ще им дадът нещо . румънците имат завод за обогатяване на гориво ... значи , това е централа . и то маневрена беземисионна централа . маневрена като въглищна централа с няколко блока . замислена е да може да вдига температура и да извършва парна електролиза на вода - демек беземисионен водород и кислород може да произвежда . много находчив дизайн на охлаждане и захранване има . много умно замислена работа е , стъпили са на военни разработки . дизайна е един от няколкото системи дето разработват хамериканците по темата SMR . не я разнасят напред-назад технологията . само където имат сигурни бази или при много сериозни техни съюзници ... :))) ... аз лично съм силно впечатлен , че при цялата русофилщина у нас , са ни включили в такъв проект ... идеята се разработва от поне 10 години и е във финална фаза , има определени площадки за строеж , поръчват оборудване ... ако имаш време и ти се чете ...https://***.world-nuclear-news.org/и тук също може ...https://***.neimagazine.com/в търсачкита на сайтовете --> nuscale и четеш ... на други места достъпа е ограничен или платен ...
1
 
3
 
5
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Дайте връзка къде вече има инсталирани такива блокове? Как работят колко струват и за колко години се изграждат? Зелка пусни малко повече информация. От сайта на компанията ми се струва, че проекта е само на хартия. Като направят 2-3 работещи реактора тогава и при нас.Да не би да искат да ни ползват за опитен полигон?
2
 
3
 
4
преди 9 месеца
екстра ... с голеееема мъка се случват и добри неща в енергетиката ни . nu scale имат подписани такива предварителни споразумения в източния блок с чехите и румънците . иначе по света с поне още 10 държави . реакторите са стандартни модули от по около 700 тона , високи 20м с диаметър почти 3м , зареждат се в 24 месечен горивен цикъл със стандартно 5% обогатено гориво . топлинна мощност 250МВт , електрогенерация 60МВт на модул . работят в групи от по 4 , 6 , 8 до 12 броя . жизненият цикъл се оценява на 60г . планирани са да работят в мрежа с голямо количество ВЕИ източници и могат бързо да превключват с необходимо оборудване от електрогенерация на генериране на водород . цената на такава модулна централа ще бъде около 38% от референтната цена на един хилядник , експлотационните разходи около 25% от тези на хилядник . дядя вова , виж как , като купихме една ескадрила Ф-16ки , купихме част от терминал за втечнен газ и започнаха договори за трансфери на нови технологии . са решетников като ви закрие партидата , ще можеш да кандидатстваш при нас на козаяк . щото си много личен кадър ще ти ходатайствам за нещо по престижно от оправяне на запетайките и препинателните знаци ... :)))
4
 
3
 
3
преди 9 месеца
Това не са ли френско -канадско - румънски реактори. Мисля че точно такива- канду работят в румъния и се бяха оплаквали румънците от тях
3
 
5
 
2
дядя Вова до: redcretin
преди 9 месеца
Aaa, това са правилни (англосакс) пчели, значи ядат правилен мед.

Още от Енергетика
AES България успешно завърши годишната ремонтна програма в ТЕЦ AES Гълъбово