IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Демократична Украйна е трън в очите на Путин

Близката до Русия държава пое по различен политически път, което повдига неудобни въпроси за Кремъл

13:54 | 07.12.21 г. 17
Автор - снимка
Създател
<p>
	Украинският флаг над сградата на парламента в Киев. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Украинският флаг над сградата на парламента в Киев. Снимка: Bloomberg

Когато Владимир Путин говори за Украйна, той звучи като отблъснат, но агресивен съпруг. Есето от 5000 думи, публикувано от руския президент през юли, озаглавено „За историческото единство на руснаци и украинци“, е пълно с излияния за нескончаемата любов към украинците, съчетани със заплахи за насилие, ако тя не бъде споделена. Украинците се представят по различен начин - едновременно като кръвни братя на руснаците и като неонацисти, пише Гидиън Рахмън за Financial Times.

Володимир Зеленски, президентът на Украйна, се пошегува, че Путин сигурно разполага с много време, щом е могъл да напише толкова дълга статия. Но съдържанието на есето на Путин изглежда все по-тревожно, когато се чете на фона на очевидната подготовка на Москва за инвазия в Украйна. Сега има близо 90 000 руски войници, както и танкове и артилерия, разположени близо до украинската граница. Миналата седмица Путин държа заплашителна реч, предупреждавайки Запада да не пресича „червените линии“ на Русия.

Представители на администрацията на Байдън информират, че Русия планира инвазия в Украйна „още в началото на 2022 г.”. Властите във Вашингтон и Лондон се опасяват, че тези военни планове показват, че в Кремъл има истински агресивни намерения и че те идват от върха.

Търсейки източниците на руското поведение, западните ръководители посочват юлския опус на Путин, който се счита за автентичен израз на неговите дълбоко вкоренени възгледи. В него той подчертава връзките по линия на историята, езика, етноса и религията, които свързват Русия и Украйна. Той посочва, че тези връзки предхождат с много Съветския съюз. Всъщност Путин, който често е обвиняван в носталгия по СССР, осъжда съветските лидери, които заложиха „най-опасната бомба със закъснител“ във връзките между Русия и Украйна - като предоставиха на всяка част от СССР правото да се отдели от съюза. „Русия наистина беше ограбена“, възмущава се президентът.

Путин настоява, че Украйна е пропаднала държава, подведена от измамни чужденци. Тук аргументът му придобива наистина тревожен вид. Западът, предполага той, играе „опасна геополитическа игра“ и възнамерява да използва Украйна като „трамплин срещу Русия“. Този аргумент очевидно може да се използва, за да се представи една руска инвазия в Украйна като отбранителна по природа.

За да се въздържат от конфликт, руснаците настояват за изрична гаранция, че Украйна никога няма да се присъедини към НАТО. Това искане вероятно ще бъде централно в разговора между Путин и Джо Байдън, насрочен за днес.

Искането на Москва звучи като нещо, което Вашингтон може да обмисли. Реалността е, че Украйна така или иначе е далеч от присъединяването си към НАТО. Признаването на тази реалност може да не изглежда като толкова важна отстъпка - особено ако може да предотврати конфликт.

Последна актуализация: 02:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 6 rate down comment 9
Frosty
преди 2 години
В демократична Украина през зимата населението стои без ток по няколко седмици.За сметка на това, жителите в демократична Украина са намерили доходоносно препитание - крадат медни жици и тръбите на климатиците...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 9
redcretin
преди 2 години
*** усеща, че скоро ще падне - и сега търси врагове, да поведе война :) Смешно милиционерче, върнало *** 50 години назад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 6
vzhekoff
преди 2 години
на л.ай.н.а
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 8
vzhekoff
преди 2 години
Оле майко :)Толкова глупости и3сpани на едно място. Най-лошото е, че за производство на *** никога не се плаща добре, понеже всеки може да ги произвежда. Нейков ще трябва да се напъва като при запек за да върже коледния бонус.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 9
дядя Вова
преди 2 години
Пеше, слабичко. Стаж при чедата на Гьобелс в БНР... От кога олигархията, боя в Радата, пълната покорност на САЩ стана демокрация?! От кога нацизма и братоубийството станаха демокрация. А бе Тиквестор ?!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 10
Valentin13
преди 2 години
всъщност не е само Инвестора. свободата на словото и алтернативното мнение са вече забранени неща в цяла Европа комай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 12
Императорът
преди 2 години
Нейков, сега тебе ли те хвърлиха на амбразурата - да лееш безумна пропаганда? Единствените "доказателства" за "подготовката за нахлуване" на Русия в Украйна, са твърденията на САЩ и техните лакеи, според които Русия няма право да разполага собствените си войски където поиска на собствената си територия, без изрично позволение от НАТО, че и без съгласието на пропадналата украйна... щото президентът им циркаджия се притеснявал, ако има руски войски на запад от Урал. Много ми се ще - Нейков - да ми обясниш как така една държава е "демократична" щом властта в нея бе сменена чрез дирижиран преврат, щом води война срещу собственото си население и щом нарушава основни човешки права на гражданите си - например правото да говорят и изучават майчиния си език?Абе - какви заплати ви плащат в инвесторът и струва ли си унижението?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още