IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световният недостиг на чипове може да помрачи Коледа

Намирането на някои желани подаръци като конзоли все още е особено трудно

17:43 | 16.12.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Глобалният недостиг на чипове продължава вече цяла година и все още не е изчезнал. Но какво означава това за Коледа? Ще бъде ли по-трудно да намерим някои подаръци или пък просто ще бъдат по-скъпи?

Това зависи от нещата, които търсите и колко късно се включвате в коледното пазаруване, пише CNBC.

Чипове могат да бъдат открити във все по-голям брой продукти – от автомобили до електрически велосипеди, от перални до четки за зъби. Много от тези полупроводници нямат достатъчно доставки в момента, тъй като пандемията на Covid-19 доведе до проблеми с веригите на доставките и до по-голямо търсене.

Алън Пристли, анализатор на пазара на чипове в Gartner, коментира, че дефицитът на чипове несъмнено ще има някакво влияние върху Коледа.

„Може да открием, че някои неща, които са били лесно достъпни в миналото, може да не са сега“, казва той, допълвайки, че мигновеното удовлетворение вече не може да бъде намерено от обичайните услуги за пазаруване. „Всички сме свикнали с Amazon Prime: натискате един бутон и нещото е там до 24 часа. Може би сега ще трябва да почакате две или три седмици“.

Много от днешните електроуреди съдържат голям брой чипове.

„Проблемът, пред който сме изправени, е, че нещата, направени с чипове, не използват само един чип“, коментира Пристли. „Новите смартфони имат много, много чипове за контрол на мощността и точно тези чипове са в недостиг“.

TSMC, Samsung и Intel – големи играчи от индустрията за полупроводници, не са фокусирани върху производството на тези по-стари, по-малко напреднали чипове за управление на захранването, защото могат да спечелят повече като продават по-иновативни версии.

Богатите на полупроводници продукти като компютри, смартфони и игрови конзоли вероятно ще бъдат популярни коледни подаръци, но има проблеми с наличността, твърди Глен О‘Донъл, вицепрезидент и директор проучвания във Forrester.

PlayStation 5 на Sony и Xbox Series S на Microsoft не са особено достъпни например, както и смартфонът Pixel 6 Pro на Google.

„Ако можете да се сдобиете с тях, плащате висока премия“, допълва О‘Донъл.

„Вярвам, че проблемите с доставките, включително, но не само с полупроводниците, ще причинят много проблеми този сезон“, допълва той. „Ако все още нямате това, което искате да поставите под елхата, може да нямате късмет. Дори самият Дядо Коледа няма да може да го достави“.

Базираният в Берлин Джак де Сантис, главен изпълнителен директор на услугата за поправки Rebel Technology, коментира, че е търсил „навсякъде“ Google Pixel 6 Pro, но безуспешно. Той не е сигурен дали ще остане със стария си телефон или ще вземе Pixel 6, който все още е наличен на някои места. „И двата варианта са компромиси, от които не съм доволен“.

Борба с ботовете

Потребителите не се надпреварват единствено с други купувачи за коледни подаръци. Някои хора използват автоматизирани ботове, за да се сдобиват с популярни продукти веднага щом последните се появят онлайн.

„Ботовете купуват продукти с голямо търсене, за да заобиколят пазара, а след това да могат да ги продават на завишени цени“, казва О‘Донъл.

Има безброй примери за разпродаването на конзолите PS5 и Xbox Series S в eBay, Facebook Marketplace, Gumtree и други за значително по-висока от препоръчителната цена на дребно.

Не се колебайте и бъдете гъвкави

Купувачите трябва да обмислят покупките на желана електроника, която е на склад и е налична по-рано, предупреждава Пристли.

„Ако е там и е налична, тогава направете покупката“, посочва той. „Проблемът с веригите за доставки продължават. Тъй като стоките, които са в наличност, се купуват, ще отнеме повече време, за да ги заменим“.

Потребителите, които могат да бъдат гъвкави с определени покупки, също могат да имат повече късмет. Персоналните компютри например се предлагат в много различни конфигурации и процесорите им често могат да бъдат сменени.

„Може да се окаже, че желаната от вас конфигурация не е налична, но е налична друга“, казва Пристли. „Помислете за алтернативите“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
голем праз ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още