IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скъпата електроенергия може да накара Италия да размисли за ядрените централи

Не всички в управляващата коалиция са на едно мнение за ядрената енергетика, от "Ла Лига" зоват за научен дебат

18:06 | 16.01.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Спорът за това дали ядрените централи и природният газ са устойчиви технологии още очаква своят отговор от Европейската комисия (ЕК). Брюксел на няколко пъти отложи представянето на пакета си за зелената таксономия и очакванията са това най-сетне да стане през следващата седмица, на 21 януари.

Високите цени на електроенергията може да променят някои нагласи. Една от държавите в Европа, която в момента не развива ядрена енергетика, е Италия. Всъщност някога страната е ядрена сила и сред водещите в тази област в Европа. Четири години след аварията в Чернобил, след провеждането на референдум, Рим затвори всички свои реактори, припомня европейското издание Politico. 

Бившият премиер Силвио Берлускони опита да промени този факт, но последвалият инцидент във Фукушима през 2011 година спря неговите планове.

Така Италия днес е единствената държава в Г-7 без ядрена централа и вторият най-голям вносител на електроенергия в света.

През 2019 година цената на тока в Италия беше с 25% по-висока отколкото във Франция, която е европейският лидер в ядрената електроенергетика с 56 работещи реактора. Днешната енергийна криза влошава проблемите за Италия - токът ще бъде със средно 55% по-скъп спрямо Франция през първото тримесечие на 2022 година, сочат прогнозите на Arera.

За да смекчи удара за италианците правителството обеща подкрепа от 10 млрд. евро. Една от партиите в управляващата коалиция - "Ла Лига" на Матео Салвини, определят това като добра инициатива, но недостатъчна. Затова и от партията планират събиране на подписи за нов референдум и посочват, че ядрената енергетика носи "независимост, сигурност и чисто енергийно бъдеще".

"Италианците плащат повече спрямо другите европейски страни за енергия, което тежи на нашата икономика", коментира пред Politico говорителят на "Ла Лига" Паоло Аригони. Според него, за да има страната адекватни и обосновани цени на енергията, е нужна диверсификация.

В управляващата коалиция обаче нямат единодушие за ядрената енергетика. Против възраждането ѝ например са от движението "Пет звезди", което е известно със своите зелени протести. Депутатът от движението Давиде Крипа коментира, че ядрените реактори, предлагани от Салвини, не могат да бъдат изградени навреме, за да намалят сметките за електроенергия или да изпълнят екологичните цели.

"Решенията на Салвини няма да произведат и киловачас електроенергия в следващите 10 години", коментира той.

Технократът Роберто Чинголани, който е министър на околната среда в кабинета на Марио Драги, не изключва ядрените технологии от плановете за чиста енергетика, но залага на малките модулни реактори, когато те бъдат достъпни.

За "Форца Италия" сегашното положение на Италия е лицемерно - страната купува ядрена елекроенергия от Франция, но иначе е против изграждането на нови реактори и развитието на този сектор. Без френските ядрени реактори, Италия би емитирала много повече въглеродни емисии, коментира Анна Мария Бернини от партията на Силвио Берлускони.

Премиерът Марио Драги е по-предпазлив и коментира, че е нужен общ европейски подход. Той обаче е категоричен, че приоритет  на правителството е борбата с волатилността на цените на енергията. Драги е скептичен, че ядрената енергия може да помогне в краткосрочен план.

Каквото и да е мнението на политиците, решението трябва да дойде след референдум - по същия начин, по който бяха затворени вратите на централите. Проучване през 2021 година показа, че  1/3 от италианците подкрепят преразглеждането на ядрената енергетика. 56% не биха изключили новите технологии в сектора.

Обстоятелствата се променят, технологиите стават по-добри и се нуждаем от научен дебат, коментира в заключение Аригони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Няма! Ерес! Само перки и слънчаци! Отвъд голямото блато така повеляват!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
Gocho
преди 2 години
Като те удари горния и веднага виждаш долния
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още