IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската икономика е нараснала с 8,1% през 2021 г., но ръстът се забавя

Китайската централна банка намали основния си лихвен процент за пръв път от почти две години насам, подкрепяйки губещата инерция икономика

08:20 | 17.01.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Икономиката на Китай е нараснала с 8,1% през миналата година. Въпреки това, както съобщи статистическата служба в Пекин в понеделник, през четвъртото тримесечие растежът е отслабнал допълнително. В сравнение с предходната година втората по големина икономика отбеляза ръст от 4% между октомври и декември (най-нисък ръст от година и половина). Растежът на брутния вътрешен продукт беше малко по-висок от средното очакване на анализаторите. През третото тримесечие ръстът бе 4,9 % - след рекордните 18,3 % през първото тримесечие и 7,9 % през второто тримесечие.

Силното увеличение на годишна база се обяснява главно с ниската база за сравнение поради пандемията през предходната година. Благодарение на стратегията за нулево разпространение на вируса, масовите тестове, карантините и ограниченията за влизане в страната, най-многолюдната държава овладя вируса по-бързо от повечето други страни. Въпреки това икономистите прогнозират година с много по-малка динамика, предава DPA.

Напоследък растежът на Китай се дължи главно на силния износ. Но външната търговия сама по себе си не може да компенсира други проблеми в дългосрочен план: Пазарът на недвижими имоти се е охладил - поради несигурност, като например кризата около групата за недвижими имоти Evergrande, която е силно задлъжняла с над 300 млрд. долара. Правителството продължава да работи за намаляване на високото равнище на корпоративния дълг. Нарастващите разходи за суровини и недостигът на енергия също оказаха отрицателно въздействие върху икономиката в последно време.

По-нататъшното развитие на пандемията вероятно ще бъде решаващо за икономическото развитие през тази година. Докато държавите по света започнаха да живеят с коронавируса, Пекин разчита повече от всякога на изолацията. По последни данни в страната с население от 1,4 милиарда души се съобщава за едва около 150 случая на ден. Но освен липсата на независими доклади и разпространението на силно заразния омикрон вариант тревожи правителството. Според официалните доклади вариантът е открит за първи път в Китай през миналата седмица.

Мнозина експерти очакват, че китайският лидер Си Дзинпин ще наруши неотдавнашния прецедент и ще се стреми към трети мандат - политическа цел, която изисква известна икономическа стабилност и непрекъснат растеж.

Предизвикателството пред втората по големина икономика в света през тази година е да задържи възстановяването след пандемията за трета година, въпреки че темпото се забавя, а Пекин продължава да прокарва дългосрочни реформи в икономиката, за да повиши раждаемостта, да намали неравенството, да понижи дълга и да направи страната по-малко зависима от света, коментира The Wall Street Journal.

В понеделник Китайската централна банка понижи два набора от лихвени проценти, което ще засили очакванията за допълнително намаляване на основните лихвени проценти по кредитите в Китай. Китайската централна банка сви разходите по средносрочните си заеми за първи път от април 2020 г. насам, тъй като политиците се стремят да смекчат забавянето на икономиката. Миналия месец Китайската народна банка понижи основния си лихвен процент по кредитите, след като лидерите обещаха да дадат приоритет на стабилността на растежа през 2022 г.

Как ще се справи китайската икономика през тази година ще има последици и за останалата част от света, която продава на страната много от природните ресурси, от които се нуждае, и на свой ред разчита на нейната производствена мощ и централно място в глобалните вериги за доставки.

След като през 2020 г. Китай изпревари повечето други големи икономики, през 2021 г. тя беше относително изоставаща, като през по-голямата част от годината отбеляза растеж под потенциалния, каза Тинтинг Ге, икономист за Китай в JPMorgan Chase в Хонконг.

„Докато САЩ и някои други икономики се движеха към постепенно намаляване на разликата от предпандемичния път на развитие, Китай наскоро падна под [предпандемичния] потенциален път след временен растеж над тенденцията", казвa Ге.

Последна актуализация: 02:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
IvaneJohn
преди 2 години
Чистачка в Пекин взема 800 usd, а преди ковид е вземала 1300 или 2200 лв.Ехооо, някой четели ги тези статии?!И не е ли това НАЙ-ВАЖНОТО В ТАЗИ ИНФОРМАЦИЯ, ако е вярно??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
АнтиФъшкист
преди 2 години
*** те са сбъднаха туркулизецо. Скору отиваш у Анадола при братята си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Мечтай, мечтай pycopoбче, това ви остана, докато броиш с'тинките за баничка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
АнтиФъшкист
преди 2 години
Комунистити приключиха наркуманцити ощи приди да са почнали, без да грабят, без да убиват, без да унищожават държави. Ся и Ултиматума на Русия към ФАЩ цъка, цъка. Жив труп или как каа Мао Колос на глинени крака.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още