IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската икономика е нараснала с 8,1% през 2021 г., но ръстът се забавя

Китайската централна банка намали основния си лихвен процент за пръв път от почти две години насам, подкрепяйки губещата инерция икономика

08:20 | 17.01.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Историята на китайската икономика през миналата година имаше две различни глави: През първото полугодие БВП се повиши с 12,7% спрямо предходната година, тъй като воденото от износа възстановяване навлезе в силен ход, а благоприятните сравнения с най-мрачните дни на първоначалното избухване на Covid-19 изравниха цифрите.

За разлика от това през втората половина на 2021 г. икономиката започна да усеща въздействието на мерките, наложени от регулаторните органи в Пекин за ограничаване на някои от най-важните двигатели на растежа в страната, сред които на първо място са секторите на недвижимите имоти и технологиите. 

Въздействието на тези мерки съвпадна с рязкото покачване на цените на суровините, прекъсванията в електрозахранването, задръстването на световните вериги за доставки, недостига на полупроводници и глобалното покачване на случаите с Covid-19, включително вариантите делта и омикрон.

„Китайската икономика е изправена пред троен натиск - свиване на търсенето, сътресения в предлагането и очаквано отслабване на растежа", заяви в понеделник Нин Дзидзъ, ръководител на статистиката на Китай.

По-трудните статистически сравнения с по-силната втора половина на 2020 г. също вдигнаха летвата. В резултат на това годишният растеж на БВП за последните две тримесечия на 2021 г. достигна едва 4,9% и 4,0%, което понижи целогодишния показател.

Голяма част от вината за цялостното влошаване на икономическите перспективи може да се хвърли на Covid-19, който продължава да измъчва света с епидемии и нови варианти.

В рамките на Китай, който до голяма степен е изолиран от останалия свят поради строгите гранични ограничения, постоянното избухване на епидемии в страната продължи да спъва вътрешното потребление, което навлиза в третата си година на слаби резултати.

През декември продажбите на дребно в Китай, които са ключов показател за вътрешното потребление, нараснаха само с 1,7% спрямо предходната година, което е по-малко от ноемврийското увеличение от 3,9% и от очаквания от икономистите растеж от 3,6%.

В Сиан, град в Централен Китай, който беше блокиран в края на декември след избухването на епидемия от коронавируса, една от борсово търгуваните вериги ресторанти - Xi'an Catering Co. - заяви в изявление, че е получила нареждане да преустанови всички хранения в магазините, без да има сигурност кога ще може да отвори отново.

За разлика от американската програма за стимулиране, която изпращаше парични средства директно на домакинствата, Китай съсредоточи усилията си върху подпомагането на бизнеса.

В резултат на това Фън Дзунгуи, чистачка от северната провинция Хъбей, заяви, че не е успяла да възстанови нивото на доходите си отпреди пандемията. Фън, която през последните шест години работи в Пекин като работник мигрант, изчислява, че сега може да прибира вкъщи само около 5000 юана, което се равнява на по-малко от 800 долара всеки месец - приблизително с 40 % по-малко, отколкото преди появата на Covid-19.

„Не мога да си позволя никакво допълнително потребление", казва тя, като цитира изплащането на ипотеката и нарастващите разходи за живот в столицата.

Пристигането на омикрон варианта в няколко китайски града през последните дни, включително в Пекин преди Зимните олимпийски игри, когато хиляди чуждестранни посетители ще пътуват в страната, разпали опасенията за по-широко разпространение на силно заразния вариант.

Експертите се опасяват, че ако в много региони на страната се стигне до блокиране заради омикрон варианта, това може да има сериозни последици за икономическото развитие на Китай, тъй като ще наруши веригите за доставки и ще парализира фабриките. Американската инвестиционна банка Goldman Sachs предупреди, че голяма епидемия от омикрон в Китай може да има сериозни последици за икономиката, и миналата седмица намали прогнозата си за растежа на Китай до 4,3% през тази година. Световната банка също наскоро намали прогнозата си от 5,3 на 5,1 %.

През декември китайските икономисти от Академията за социални науки (CASS) предложиха на правителството цел за растеж от „повече от пет процента“ за тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
IvaneJohn
преди 2 години
Чистачка в Пекин взема 800 usd, а преди ковид е вземала 1300 или 2200 лв.Ехооо, някой четели ги тези статии?!И не е ли това НАЙ-ВАЖНОТО В ТАЗИ ИНФОРМАЦИЯ, ако е вярно??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
АнтиФъшкист
преди 2 години
*** те са сбъднаха туркулизецо. Скору отиваш у Анадола при братята си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Мечтай, мечтай pycopoбче, това ви остана, докато броиш с'тинките за баничка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
АнтиФъшкист
преди 2 години
Комунистити приключиха наркуманцити ощи приди да са почнали, без да грабят, без да убиват, без да унищожават държави. Ся и Ултиматума на Русия към ФАЩ цъка, цъка. Жив труп или как каа Мао Колос на глинени крака.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още