IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейската комисия предлага петролно ембарго срещу Русия

ЕС ще накаже и лица и организации, отговорни за руските зверства в украински градове като Буча и Мариупол

08:42 | 04.05.22 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Председателят на Европейската комисия Урсила фон дер Лайен. <em>Снимка:&nbsp;Valeria Mongelli/Bloomberg</em></p>

Председателят на Европейската комисия Урсила фон дер Лайен. Снимка: Valeria Mongelli/Bloomberg

На компаниите от България и другите държави от ЕС ще бъде забранено да внасят руски петрол в бъдеще. Това е предложението на Европейската комисия и Европейската служба за външна дейност за нов пакет от санкции срещу Русия, както научи DPA в Брюксел от няколко официални лица в сряда вечерта. За да се даде време на страните да се приспособят, се предвижда да има преходни периоди.

Според информацията се планира след шестмесечен период на поетапно преустановяване да се прилага забрана за внос на суров нефт, а след осеммесечен период на поетапно преустановяване да се прилага и забрана за внос на нефтопродукти. Значение ще има и това дали доставките се извършват по тръбопровод или с кораб. Според информацията мащабни изключения се планират само за Унгария и Словакия. Тези две страни от ЕС понастоящем все още получават голяма част от петролните си нужди от Русия и поради липсата на достъп до море не смятат, че са в състояние да разработят алтернативни източници на доставки толкова бързо, колкото други.

Освен петролното ембарго предложението на отговорните институции на ЕС включва и нови наказателни мерки срещу компаниите, твърди още dpa. Сред тях са най-голямата руска банка – „Сбербанк“, както и две други банки и телевизионни станции, които умишлено разпространяват невярна информация за войната в Украйна. Банките вече няма да могат да използват международната система за финансова комуникация Swift.

В списъка на ЕС с лица и организации, чиито активи ще бъдат замразени, ще бъдат включени участници, отговорни за руските зверства в украински градове като Буча и Мариупол.

За да влязат в сила планираните санкции, правителствата на всички 27 държави от ЕС трябва да дадат съгласието си. Още тази сряда техните постоянни представители в Брюксел планират да започнат консултации по изпратените снощи предложения. Ако столиците нямат сериозни възражения, те могат да бъдат приети през следващите дни.

Гражданите на ЕС могат да бъдат изправени пред значителни допълнителни разходи, особено поради петролното ембарго. Германският министър на икономиката Роберт Хабек (Зелени) очаква високи „ценови ръстове". Една от причините е, че руският петрол вероятно ще трябва да бъде заменен с по-скъпи алтернативи от други страни. Освен това преобразуването на рафинериите и маршрутите за доставка означава усилия и разходи. Но едва ли някой се осмелява да прогнозира кога и с колко ще поскъпне зареждането с гориво или отоплението.

Новият пакет от санкции е шестият, иницииран от Европейската комисия и Европейската служба за външна дейност (ЕСВД). Икономическите наказателни мерки имат за цел най-вече да лишат Русия от финансови ресурси, за да продължи агресивната си война срещу Украйна.

Върховният представител на ЕС по външните работи на ЕС Жозеп Борел заяви съвсем наскоро по темата: „Целта на нашите санкции е да спрем безразсъдното, нехуманно и агресивно поведение на руските войски и да дадем ясно да се разбере на вземащите решения в Кремъл, че тяхната незаконна агресия има висока цена“.

А председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че трябва да се поддържа максимален натиск върху руския президент Владимир Путин и руското правителство. Германката планира да представи публично шестия пакет от санкции пред Европейския парламент в сряда сутринта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 година
разбира се че е, вместо да действаме решително и още преди месец да сме им дали миговете и с 300, патрони и квото се сетиш, ние се чудим и лъсна селяшкото в нас, добре че унгарците се оказаха още по големи !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 1 година
а във фабриката за *** как е? ... плащат ли редовно или го карате на обещания? :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 1 година
вашата работа е такава, нашата е друга... имаме ВПК, който трябва да ползваме по предназначение... аман от безгръбначни ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 5
cyclop
преди 1 година
Как е бе, политкомисарче, бачкаш ли, заработваш ли заплатката от Министерството на Истината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
deant
преди 1 година
нашата работа е: на гол тумбак чифте пищови. Нямаме нито войска, нито техника, но се тикаме при момчетата с големите пушки. Всяка жаба трябва да си знае гьола - това реалното положение. Може да предоставяме хуманитарна помощ и да им гледаме бежанците, това също е помощ. Всичко свързано с думата *военен* трябва да се забрави и да се остави на тея с големите пушки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Гръбнак, драги ми копейнишки смехурко, липсва във всички, ломотещи отново да се поклоним и целуваме мордорска ръка, всички които отново зоват да наведем глава и тихичко да очакваме скрити под юргана бурята да отмине. Тези сте без гръбнак, а не твърдо заявилите позицията в подкрепа на по-слабия, но зад който е правдата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
onezero
преди 1 година
Сега е моментът киро куролацията да се измъкне от натиска с манкедонците - да им каже или петролно ембарго или манкедония, да си изберат ейрогейците едното, може даже да му пуснат великия план за въстановяване, само едно вето на санкциите трябва и малко гръбнак, нещо което за съжаление му липсва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още