IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За какво си говориха в събота вечер Путин и Меркел?

Двамата лидери са коментирали перспективите за удължаване на газовия транзит през територията на Украйна

11:42 | 19.08.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Доставките на руски газ в Европа, кризата в Украйна и Сирия, както и разрешаването на бежанския въпрос в Близкия изток. Това са били основните въпроси, които са обсъдили германският канцлер Ангела Меркел и руският президент Владимир Путин според германските медии.

Путин и Меркел са се съгласили, че политизирането на темата за „Северен поток 2“ е неправилно.

"На срещата се обсъждаха такива крупни проекти като Северен поток 2. Беше подчертан изключително търговският характер и конкурентното преимущество на този проект. И Путин, и Меркел се съгласиха, че е абсолютно неправилно по какъвто и да е начин да се политизира този проект," заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков след приключване на срещата в събота вечер. Разговорите на двамата лидери продължиха близо три часа в събота вечерта, пояснява DPA.

Според Песков двамата лидери са засегнали и въпроса за възможни санкции от САЩ срещу компании, участващи в реализацията на Северен поток 2.

  

Меркел напомни недвусмислено, че Украйна трябва да остане като основна транзитна страна при износа на руски газ за Европа. Изграждането на "Северен поток -2" не трябва да става за сметка на Киев, е подчертала канцлерът.

За Сирия Песков каза, че Путин и Меркел са се договорили да продължат диалога във формат Русия-Германия-Франция-Турция. Диалогът в този формат ще бъде продължен на експертно ниво. На въпрос дали ще има и среща на върха в такъв формат, Песков каза, че засега това не е съгласувано, но той не изключи възможността за такава среща. Путин е призовал ЕС да положи усилия за връщане на сирийските бежанци у дома.

По темата за Украйна Путин и Меркел са изразили съжаление заради това, че прилагането на минските договорености не напредва. Говорителят допълни, че е било изразено и безпокойство във връзка с неясните перспективи за удължаване на изтичащия закон за особения статут на Донбас, който се явява доста важен елемент от минските договорености.
По думите му Путин и Меркел са говорили и за перспективите за удължаване на газовия транзит през територията на Украйна.

Песков каза, че Путин ще продължи диалога с бизнеса в Германия. Двамата лидери са обсъдили двустранните отношения и са изразили удовлетворение от растящата динамика на съвместния стокооборот, каза Песков. Путин е потвърдил заинтересоваността на Русия от разширяването на присъствието на германски компании на руския пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 8
dakl
преди 5 години
И с просто око се вижда че в резултат на немско -руската работна среща на върха , примката около врата на нацисткия бандеровски режим в Украйна постепенно, но неотклоно се затяга!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още