IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ излязоха на шесто място по инвестиции в България

Това се дължи на добрия бизнес климат у нас, заяви премиерът Бойко Борисов

11:04 | 18.09.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Реалният размер на инвестициите от САЩ в България до 2016 г. възлизат на 4,5 млрд. лева, показва ново проучване на Американската търговска камара. Това е два и половина пъти по-висока стойност от обявената от националната статистика, като в дружествата с американска собственост в България са заети повече от 28 хил души. 

Делът на инвестициите от САЩ от всички преки чуждестранни инвестиции в България пък възлиза на 5,7 на сто, което поставя страната на шесто място сред най-големите инвеститори у нас. Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на Американската търговска камара Петър Иванов по време на среща на членове на камарата с премиера и членове на кабинета, посветена на трансатлантическите отношения между България и САЩ в контекста на глобалните икономически промени, предаде БТА.

Иванов изтъкна още, че България е важен съюзник и търговски партньор на ЕС и САЩ.

„Ясно за всички е, че американските компании подкрепят силен и обединен ЕС и силните търговски взаимоотношения от двете страни на океана“, каза още той. 

  

От своя страна премиерът Бойко Борисов коментира, че причината САЩ да са вече шести по инвестиции в България се дължи на добрия бизнес климат у нас.

Финансовата стабилност е нещо, което се оценява след време, изтъкна премиерът и напомни, че преди няколко месеца е намален външният ни дълг и той възлиза на 24 на сто на БВП за разлика от този на САЩ.

„Вече се наблюдава трайна тенденция за ръст на БВП и диверсификация на инвестициите, като спрямо предишните 15-20 години вложенията вече са в производство, а не в ЕРП-та, услуги, банкова система, телекомуникации – все сектори, в които след това парите излизат от България и отиват към компаниите майки. Радвам се, когато се откриват производства и заводи“, допълни премиерът.

Той посочи още, че България държи на стратегическото партньорство със САЩ във военната сфера. Силната част в НАТО са САЩ и неслучайно имаме българо-американска база в Ново село, където се провеждат изключително добри учения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:36 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 4
Иван Митев
преди 5 години
При сегашната Централна банка без защита от щети (което е съществения причинител за актуални щети) е невъзможна устойчива благодатна бизнес среда.Възможностите са: Първа: С Централна банка без защита от щети щетите се увеличават.Втора: С Централна банка със защита от щети е прекратен водещият причинител за сегашни щети.За устойчива благодатна бизнес среда е необходима Централна банка със защита от щети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 2
Varfor
преди 5 години
Изкачват се, защото всички останали бягат оттук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 31 rate down comment 1
Zdravko
преди 5 години
"От своя страна премиерът Бойко Борисов коментира, че причината САЩ да са вече шести по инвестиции в България се дължи на добрия бизнес климат у нас."Преди да приказва врели некипели да си беше изкарал справка колко са преките чуждестранни инвестиции през последните 10г. и дали растат или намалят. А не свободни съчинения пред хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още