IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на винетките за автомобилите до 3,5 тона остават без промяна догодина

Уикенд винетката, която се въвежда от 1 януари, пък ще струва около 10 лв., съобщиха от АПИ

14:30 | 18.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Цените на винетките за автомобилите до 3,5 тона за следващата година остават същите - това потвърди председателят на пътната агенция Светослав Глосов, цитиран от БНР. 

Уикенд винетката, която се въвежда от 1 януари, пък ще струва около 10 лв., уточни той. От 1 януари, за да използват шофьорите републиканската пътна мрежа, трябва да закупят електронна винетка. Това може да се направи на интернет портала на оператора на тол системата или посредством приложения за смартфони, стана ясно още по време на представянето на новата система за издаване на електронни винетки. 

 

Водачите могат да ги закупят и от 500 устройства за самообслужване в цялата страна, които ще оперират на 8 езика.
Шофьорите, които имат валидни винтени стикери за новата година, ще трябва да конвертират хартиените си винетки в електронни. Подмяната ще може да бъде направена от средата на декември 2018 г. до средата на януари 2019 г.
 
Шофьорите обаче няма да се смятат за нарушители, ако не са трансформирали винетката в електронна. При пътуване по пътищата специални камери разчитат предния и заден регистрационен номер на превозното средство, а централната система проверява валидността на електронната винетка, уточнява Националното радио.
Нередовните потребители пък ще подлежат на автоматично санкциониране. 

От АПИ увериха още, че за новите винетки ще може да се плаща и в разпространителската мрежа 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още