IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С годишната си реч Тръмп даде ясен знак, че залага на икономиката

Междупартийните дрязги и предстоящите президентски избори маркираха тазгодишната реч "За състоянието на съюза"

09:54 | 05.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;EPA/JUSTIN LANE</em></p>

Снимка: EPA/JUSTIN LANE

Американският президент Доналд Тръмп заложи на триумфалния тон в годишната си реч "За състоянието на съюза". Държавният глава също така отправи ясен сигнал, че за преизбирането си на поста в тазгодишните избори ще заложи изцяло на икономиката. Речта му имаше и силен партиен заряд, насочен срещу Демократическата партия , в навечерието на евентуалното му оневиняване по делото за импийчмънт в Сената, предава Bloomberg.

Заемайки своето място, Тръмп обърна гръб на председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси, която понечи да се здрависа с него. Тя обаче не остана длъжна на жеста - след края на изказването на президента тя демонстративно скъса принтирано копие от речта му.

Въпреки междупартийното напрежение, което достигна краен предел, основното ударение в тазгодишното изказване бе икономическият растеж на САЩ – основен стълб в кампанията на президента за преизбиране тази година, определен от президента като „голямото американско завръщане“.

„Само за три кратки години ние разбихме представите за американския упадък и отхвърлихме омаловажаването на американската съдба“,  заяви Тръмп във вторник от Камарата на представителите. „Движим се напред с темп, който доскоро бе немислим, и никога няма да се върнем назад“, допълни той. 

В своята реч президентът засегна и друга чувствителна струна за американците – насилието. Той припомни случаи на убийства и други престъпления на незаконни имигранти в страната, както и нападения на терористи срещу американски граждани. Той обаче не пропусна  да спомене ответните действия на американските сили.

Оставайки на вълната на президентските избори тази година, Тръмп също така се опита да привлече и работещите американци, които бяха един от двигателите на неговото избиране през 2016 г. Президентът определи ползите от своите икономически политики като широкообхватни, противопоставяйки се на критиките, че те са облагодетелствали най-вече богатите.

„Всеки един гражданин може да се присъедини към безпрецедентния американски успех“, заяви държавният глава, според когото страната изживява „бум на „сините якички“.

С речта си Тръмп направи препратка към обиколките от предизборната си кампания, посочвайки ниската безработица, въпреки че отварянето на нови места се забавя през декември, а заплатите растат с най-бавния си годишен темп от 2018 г. Независимо от това той използва високата заетост като път към сърцата и на малцинствата – най-вече чернокожите американци и латиноамериканците.

Снимка: EPA/MICHAEL REYNOLDS

Президентът използва икономиката и като защита в делото за импийчмънт, посочвайки, че е погрешно да се отстранява държавен глава във време на икономически растеж.

Въпреки думите на Тръмп пропастта между бедни и богати продължава да е налице. Според проучване на Бюрото за преброяване на населението в САЩ от миналата година неравенството в страната е нараснало „значително“ през 2018 г.

Изглежда обаче това не се отразява на подкрепата за президента. Според данни на Gallup одобрението за Тръмп е достигнало 49% сред регистрираните избиратели. Въпреки това 50% от избирателите все пак не го одобряват. Драстична е разликата и между републиканци и демократи – при гласоподавателите от неговата Републиканска партия процентът е 94, а при демократите е едва 7.

Речта на Тръмп се случва в подходящ момент. Очаква се по-късно в сряда ръководеният от републиканците Сенат да сложи край на делото за импийчмънт на президента, повдигнато от контролираната от демократите Камара на представителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още