Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

„Алфа Асет Мениджмънт“ преустановява предлагането на инвестиционни услуги

Причината за това решение е обявеното преди пет години поетапно оттегляне от капиталовия пазар в България

„Алфа Асет Мениджмънт“ преустановява предлагането на инвестиционни услуги

Снимка: Bloomberg

„Алфа Асет Мениджмънт“ ЕАД, част от Групата на „Алфа Финанс Холдинг“ АД, ще преустанови предлагането на инвестиционни продукти и услуги като управляващо дружество, като вече е подало заявление пред Комисията за финансов надзор за връщане на лиценза на дружеството, съобщи холдингът пред Investor.bg.

Причината за това решение е обявеното преди пет години поетапно оттегляне от капиталовия пазар в България поради липсата на политика за развитието му и невъзможност за създаване на устойчиви бизнес модели.

Управляващо дружество е с предмет на дейност управление на инвестициите в ценни книжа на парични средства, набрани чрез публично предлагане на дялове, на принципа на разпределение на риска. То управлява няколко колективни инвестиционни схеми, между които „Алфа Индекс Имоти”  и „Алфа SOFIX Индекс". 

На 25 януари 2021 г. успешно завърши процесът по преобразуване чрез вливане на договорен фонд „Алфа SOFIX Индекс“ в борсово търгувания фонд „Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF. Дяловете от Преобразуващия се фонд бяха заменени с дялове на Приемащия фонд по коефициент на замяна 0,5393.

Още по темата

„Алфа SOFIX Индекс“ е първият индексен фонд на българския пазар. От февруари 2014 г. портфейлът му следва структурата на индекса SOFIX, който включва най-ликвидните и с най-висока капитализация компании, търгувани на Българска фондова борса.

В последните години „Алфа Финанс Холдинг“ АД и дружествата от групата се фокусират все повече в инвестиции нови бизнес модели в областта на чистата енергия, електромобилността и блокчейн технологиите.

Холдингът инвестира стратегически в сектора на чистата енергия чрез дъщерната си вертикално интегрирана холдингова структура „Соларпро Холдинг“ АД. Дружеството се превърна в най-големия EPC контрактор и системен интегратор на фотоволтаични електрически централи в България и региона.

 

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
Печелившият петък не успя да заличи спадовете на БФБ за седмицата