Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

БФБ по време на пандемия: IPO и по-добра корелация с европейските пазари

Възможно е да се види спад с около 20% на бизнеса на основните европейски компании, каза доц. Маню Моравенов, изпълнителен директор на БФБ

гледано: 2205   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Безспорно пандемията има съществено влияние върху борсовата търговия, но в тази ситуация хубавото е, че българският пазар следваше с много добра корелация европейските пазари. Това заяви доц. Маню Моравенов, изпълнителен директор на Българска фондова борса, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова по Bloomberg TV Bulgaria.

По неговите думи подобрената корелация е основната разлика с предишната криза.

„Нашият пазар не успя да се възстанови напълно от предишната криза и предвид новите инициативи и проявения интерес към нови IPO-та, това чертаеше нова посока на развитие“. 

Още по темата

Маню Моравенов обясни, че предвид това, че капиталовите пазари отразяват очакванията за бъдещето, е възможно да се види спад с около 20% на бизнеса на основните европейски компании.

„Въпреки че при спадовете българската борса се представи с по-добра корелация, то при възстановяването темповете са по-бавни в сравнение с индексите в Европа, но още е рано да се правят изводи“, каза още изпълнителният директор на БФБ. Той обаче увери, че ще се стреми пазарните участници достатъчно адекватно да отразяват ситуацията, така че да се запази корелацията с Европа.

„Да погледнем към добрите новини - имаме IPO по време на пандемия (бел. р. Eleven Capital) и то от компания, която е рисков инвеститор, то се забави, но не се отложи. На Пазара на растежа първата компания Биодит вече е заявила официално листване“.

Маню Моравенов определи предстоящото листването на Телелинк като основно събитие за нашия пазар за тази година, като това ще е втората подобна компания на БФБ.

„Един от фокусите ни за годината ще бъде развитието на Пазара за растеж“, каза гостът.

Още по темата за развитието на БФБ и „спящите акции“ вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

 

 

По статията работиха: Евгения Маринова, автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
SOFIX се понижи минимално за втори пореден ден