Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Борсовите кодове на БФБ ще бъдат персонализирани

Промяната е планирана за началото на февруари 2021 г.

Борсовите кодове на БФБ ще бъдат персонализирани

Снимка: Олег Попов, архив, Investor Media Group

С технологичното обновление на търговската система Xetra е установена възможност борсовите кодове, използвани от БФБ, да бъдат персонализирани, с ограничение за броя символи в момента до четири, съобщи борсовият оператор.

В тази връзка предстои промяна на борсовите кодове на емисиите от акции и на финансовите инструменти, допуснати до търговия на сегмент „Борсово търгуван продукти“. Промяната е планирана за началото на февруари 2021 г., като конкретната дата ще бъде допълнително оповестена.

В тази връзка борсата отправя покана до всички борсови участници да изпратят в срок до 18 януари, включително, индикация какъв би бил предпочитаният от тях борсов код.

При избора компаниите трябва да се водят от няколко принципа:

  • Кодът представлява непрекъсната последователност от един до четири символа, които могат да бъдат букви, цифри или комбинация от букви и цифри
  • Буквите са главни и се изписват на латиница
  • Цифрите се изписват чрез арабски цифри
  • Не се допуска използването на специални символи
  • При техническа възможност борсовият код логически следва наименованието или съкратеното наименование на емитента
  • Борсовият код на емисия не въвежда в заблуждение и не накърнява обществения ред и морал
  • Борсовият код не трябва да преповтаря абревиатура на политически партии и/или формации или на други значими обекти или субекти в обществения живот.

Решението относно приложимия борсов код за всяка емисия ще бъде взето от Борсата след допълнителна преценка за евентуални повторения с вече използвани борсови кодове, като компаниите ще бъдат своевременно информирани.

БФБ предоставя настоящата възможност за промяна на борсовия код на издадените инструменти еднократно и безплатно, като планира в бъдеще при желание от страна на емитентите и при наличието на възможност да бъде извършвана промяна при спазване на определена процедура и след заплащане на такса, съгласно тарифата за таксите на Борсата.

Със следващата версия на Т7 ще бъдат адаптирани и борсовите кодове на емисиите облигации, което се очаква да се случи през втората половина на 2021 г.

Припомняме, че с преминаването към системата Xetra през 2008 г. поради спецификата на инфраструктурата не бе възможно да бъдат запазени оперираните до тогава на БФБ борсови кодове, тъй като голяма част от тях бяха дублирани от други борсови кодове в рамките на Хetra, която тогава обслужваше редица държави, а именно Германия, Австрия, Ирландия и т.н.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
1
 
2
преди 2 дни
Крайно време беше да се сменят нелогичните и дори странни борсови кодове на повечето емисии.
Адмирирам инициативата!
0
 
1
 
1
преди 2 дни
Няма профилна снимка
То голяма демокрация се е възцарила на нашата борса! Дайте да гласуваме какви имена да турим. Старите кодове си бяха добре. С някое и друго изключение. Върнете ги, а на новите компании дайте подходящи имена. Може без много шум, а може и реалити шоу да спретнат. Все тая.

Още от Новини и анализи
SOFIX се повиши с 2,6% за седмицата