Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

До 50 хил. лв. ще получават малки и средни предприятия за излизане на борсата

Ваучерната схема се очаква да стартира през ноември с обща стойност от 4 млн. лв.

До 50 хил. лв. ще получават малки и средни предприятия за излизане на борсата

Снимка: Министерство на икономиката

Министерството на икономиката стартира ваучерна схема на обща стойност от близо 4 млн. лв. за подкрепа на малките и средни предприятия да излязат на фондовата борса. Това стана ясно днес на среща между заместник-министъра на икономиката Александър Манолев, изпълнителния директор и заместник-председател на Съвета на директорите на Българска фондова борса Васил Големански, представители на Управляващия орган на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК) и на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. Инициативата се реализира съвместно с Делян Добрев, председател на Комисията по енергетика в Народното събрание.

„Финансовата помощ ще бъде осигурена от ОПИК, като се надявам да открием процедурата през месец ноември“, каза зам.-министър Манолев. По думите му по новата схема ще може да се покриват разходи за услуги по подготовката на компаниите за емитиране на ценни книжа и първичното им предлагане на фондовата борса на стойност до 50 хил. лв. под формата на ваучер, съобщиха от Министерството на икономиката.

Целта на мярката е да се осигури още една алтернатива на класическите механизми за стимулиране на конкурентоспособността на българските предприятия чрез европейски средства, а именно вече познатите грантово финансиране и инструменти за финансов инженеринг. Чрез новата процедура компаниите ще получат възможност да наберат допълнителен частен капитал на базата на реалния си потенциал за развитие, оценен от независими инвеститори, който те ще могат да използват за инвестиции в разширяване на дейността си.

„Не на последно място, се очаква и положителен ефект от оптимизирането на оперативните процеси в резултат от преобразуването на предприятията в публични дружества“, подчерта Манолев.

Още по темата

Участниците в срещата се обединиха около мнението, че у нас капиталовият пазар има потенциала да реализира очакваните по-големи обороти и да изиграе ролята на своеобразен мост между българските малки и средни предприятия и потенциалните инвеститори.

Подобна инициатива може да даде нов стимул и повече компании да решат да предприемат тази стъпка. „Имаме готовност, ако процедурата покаже, че функционира правилно, да удължим нейния срок и да заделим допълнителен финансов ресурс“, допълни зам.-министър Манолев. По думите му най-важното е, че българските предприятия, чрез увеличението на капитала си, ще получат свеж финансов ресурс, за да растат по-бързо, а това ще доведе и до по-висок икономически растеж на страната.

Общият индикативен бюджет на ваучерната схема за предоставяне на услуги за емитиране на ценни книжа на капиталовите пазари възлиза на 3 911 660 лева (2 000 000 евро). Финансирането по схемата ще се осъществява посредством предоставянето на ваучери на стойност 50 хил. лева, като бенефициент ще бъде Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия (ИАНМСП). Те ще администрират процеса и ще набират заявления за получаване на ваучер.

Работният вариант на схемата предвижда да се даде срок за кандидатстване на компаниите, като заявленията да се разглеждат по реда на постъпването им. Компаниите, които подадат заявления, след като финансовият ресурс по схемата е изчерпан, ще бъдат включени в „резервен списък“. На одобрените предприятия ще бъде даден срок за реализиране на намерението им за излизане на фондовата борса и в случай, че не го спазят, техният ваучер ще бъде пренасочен към някоя от компаниите, включени в резервния списък.

Всички детайли в момента се обсъждат оперативно от експертите на УО на ОПИК, ИАНМСП и БФБ, като се очаква в близките седмици изискванията и етапите по схемата да бъдат финално разписани. Мярката е част от Стратегията за развитие на капиталовия пазар в България

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

Коментари (4)

0
 
1
 
4
преди 6 месеца
И защо да е трагично? ето текста:
"Чрез новата процедура компаниите ще получат възможност да наберат допълнителен частен капитал на базата на реалния си потенциал за развитие, оценен от независими инвеститори, който те ще могат да използват за инвестиции в разширяване на дейността си."

даже е похвално, кой, колко може и как ще се изпълни, какви са ни фирмите,какво ни е БФБто е друг въпрос. Ми такива са, с наличното трябва да се оправяме някак...
0
 
1
 
3
redcretin до: Toranaga
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Трагичното е че се дават едни пари уж на фирми, достатъчно развити за да привлекат нов капитал... плаче майката.
0
 
6
 
2
преди 6 месеца
нашта борса не може да сметне един идекс, пък иска нови участници.. смях в залата...
0
 
7
 
1
преди 6 месеца
От цялата тая стратегия - със заложени срокове - какво осъществихте до сега: српски поpoве? - Едно голямо: "НИЩО" !!!!

Де са чуждите акции на БФБ? Де са ДЦК-тата? Колко могъщи държавни компании пуснахте на БФБ?

Ако бяхте японци, да сте се самоокълцали досега с късият меч пред сглобеното от скрап гoвeдо на Трите Уши !!!

Още от Новини и анализи
Индексите на БФБ трупат нови загуби за седмицата