Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

"Дронамикс" представи безпилотен самолет за превоз на товари до 350 кг

"Черният лебед" може да прелети до 2500 км и да оперира от писти с дължина само 400 метра без настилка

"Дронамикс" представи безпилотен самолет за превоз на товари до 350 кг

Снимка: Дронамикс

Българската компания „Дронамикс“, чието дружество „Дронамикс Кепитъл“ осъществи първично публично предлагане на акции на Българската фондова борса (БФБ), представи безпилотния си самолет „Черен лебед“ на пистата на Летище София.

„Черният лебед“ е усъвършенстван и изключително икономичен товарен безпилотен самолет, който превозва до 350 кг товари на разстояние до 2500 км с до 80% по-ниски разходи от всички съществуващи самолети, съобщават от компанията.

Самолетът може да оперира от писти с дължина само 400 метра без настилка, което позволява обслужването на клиенти в малки и отдалечени общности при ниски разходи на въздушните доставки.

„Дронамикс“ планира да изгради глобална мрежа от дронове, която да позволи на „Черния лебед“ да осигури липсващата "междинна миля" във въздушния превоз на товари. Самолетът се движи със 100% устойчиво авиационно гориво.

„Дронамикс“ е разработчик и оператор на товарни безпилотни самолети. Компанията е основана през 2014 г. от братята Свилен и Константин Рангелови - предприемач и авиационен инженер.

Инвеститори в компанията са водещи предприемачи и мениджъри в сферата на авиацията, логистиката и технологиите от САЩ, Европа, Африка и Азия, както и рисковите фондове Founders Factory (Великобритания), Speedinvest (Австрия) и Илевън Кепитъл АД (България).

„Дронамикс“ е и първият и единствен стратегически партньор на IATA за безпилотни летателни апарати в целия свят.

На 2 декември „Дронамикс Кепитъл“ продаде всички предложени 5 334 081 акции при цена от 1,1 лева, като набра максимално заложените 5,867 млн. лева в IPO на пазар beam на БФБ.

От днес се търгува временна емисия акции на "Дронамикс Кепитъл" до вписването на увеличението на капитала на дружеството в Търговския регистър. След това започва регулярната търговия.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
4
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
браво момчета!

Още от Новини и анализи
SOFIX се колебае на ниво под 640 пункта