IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Елана Агрокредит“ ще гласува обратно изкупуване на цени между 0,9 и 1,1 лв.

Целта на хода не е оповестена, но вероятните цели са повишаване на доходността на акция, подкрепа на цената на акциите и осигуряване на ликвидност

10:20 | 20.08.20 г. 2
Автор - снимка
Редактор
„Елана Агрокредит“ ще гласува обратно изкупуване на цени между 0,9 и 1,1 лв.

Съветът на директорите на „Елана Агрокредит“ АД свиква извънредно общо събрание на акционерите за гласуване на обратно изкупуване на собствени акции на цена между 0,9 и 1,1 лв. за ценна книга. Събранието е свикано за 30 септември 2020 г. в централата на дружеството на ул. Кузман Шапкарев 4 в гр. София.

На този фон цената на акциите се понижи от около 1,15 лв. преди година до 0,94 лв. за акция на 10 август 2020 г. Като се отчете изплатеният дивидент от 6,8 стотинки на акция, спадът в цената достигна около 15%. През март тази година, при обявяването на извънредното положение, цената беше и 0,92 лв. за акция поради масовото търсене на ликвидност от инвеститорите.

„Елана Агрокредит“ АД обаче отчете 7% ръст на печалбата за първото полугодие на 2020 г. до 1,69 млн. лв. Това индикира за дивидент над 7 ст. на акция за 2020 г.

От друга страна, през юли 2020 г. „Елана Агрокредит“ АД отчете 66% спад на финансираните сделки по покупка на земеделска земя и обърна резултата от началото на годината на минус 21% спрямо същия период на 2019 г., спрямо плюс 21% за полугодието.

Но и двете новини са  в полза на обратното изкупуване. Ако първата индикира за лек ръст на дивидента, втората индикира, че дружеството се затруднява да намери фермери за финансиране и ще има свободни средства за изкупуване на собствени акции.

Предложението е Съвета на директорите да бъде овластен да изкупи до 10% от капитала на дружеството в срок от пет години, като всяка година може да бъдат изкупувани до 3% от капитала.

Ефектът

Освен че дружеството показва, че вярва в стойността на своите акции (при цена от 90 ст. и дивидент от 7 ст. дивидентната доходност е 7,77%), то би пласирало част от своя капитал при доходност около 7% при условие, че се финансира от банките при тримесечен EURIBOR плюс надбавка от 2,75%, тоест при 2,75%. Има и облигационна емисия при лихва от 3,2%. Дружеството има ресурс, защото към 30 юни 2020 г. има парични средства за 4,07 млн. лв. и дялове в колективни инвестиционни схеми за 1,52 млн. лв. Освен това до 15 октомври 2020 г. предстои да бъдат платени годишните лизингови вноски по портфейла от лизинги и заеми, който е за 57 млн. лв. към 30 юни 2020 г. Това ще са поне 6 млн. лв., защото лизинговите договори са до 10 годишни.

Когато компанията изкупи собствени акции, печели повече, отколкото ако погаси облигации, по които плаща 3,2% или дълг, по който плаща 2,75%.

По собствените акции не се плаща дивидент, но сумата за дивидент се разпределя сред по-малко акции. Например ако дружеството вече беше изкупило обратно 10% от собствените акции, щеше да плати същия дивидент в абсолютна сума, но дивидентът на акция нямаше да бъде 6,8 ст., а с 11% по-висок - 7,55 ст. на акция.

По устав дружеството раздава като дивидент поне 90% от печалбата, но дори и да раздава повече, собственият капитал в размер на 36,63 млн. лв. не може да бъде раздаден.

Компанията не може лесно да обезсили обратно изкупените акции, както направи „София Комерс – Заложни къщи“ АД, обезсилвайки 8,75% от обикновените си акции, след като ги беше изкупило.

Намалението на капитала според устава изисква мнозинство от 90% от представените на събранието акции, което мнозинство не е невъзможно, но има няколко акционера с дял от по около 10%, които може да блокират такова решение. Те трябва да бъдат убедени, че обезсилването на обратно изкупените акции е правилно, ако пазарната ситуация го наложи (ако търсенето на продуктите на дружеството намалее, тоест по-малко фермери го търсят за финансиране на покупки на земеделска земя, както стана през юли 2020 г.).

Затова с обратното изкупуване може да се осъществи плаваща ликвидация с цел запазване или повишаване на доходността на една акция, пък било то при по-малко оставащи издадени акции. Това би било един амортисьор, който ще помогне и за поддържане на ликвидността по позицията и за осигуряване на ликвидност при желание за излизане от позицията на някой инвеститор.

Разбира се, обратно изкупените акции може да бъдат продадени на по-късен етап на печалба.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава една акция в капитала на дружеството.

Свързани компании:

Елана Агрокредит АД(EAC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Императорът
преди 3 години
Една от най-сгодните дивидентно акции на БФБ !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
Bingomatic2
преди 3 години
Тия до оня ден ни обясняваха как ще увеличават капитала на всеки 3 години, сега се сетиха да правят обратно изкупуване!?!?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още