Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

"Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт" е пласирало втора емисия облигации

Заемът е на стойност 6 млн. евро и ще се ползва за разплащане на дългове и за инвестиции в комплекса "Марина Кейп" в Ахелой

"Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт" е пласирало втора емисия облигации

Снимка: Марина Кейп

Инвестиционното дружество за недвижими имоти „Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт“ АДСИЦ-София успешно е пласирало втора корпоративна емисия облигации при първично частно предлагане, съобщава дружеството чрез сайта x3news.com.

Компанията е поела ангажимент да допусне емисията за търговия на регулиран пазар в срок до 6 месеца, се посочва в съобщението.

Със средствата от новия облигационен заем „Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт“ ще рефинансира съществуващ заем и ще направи инвестиции в комплекса „Марина Кейп“ в Ахелой.

Облигационният заем е с обща и номинална стойност 6 млн. евро, разпределен в 6 хил. броя обикновени, непривилегировани, поименни, безналични, обезпечени, лихвоносни, неконвертируеми, свободнопрехвърляеми облигации с номинална стойност 1000 евро всяка.

Номиналният годишен лихвен процент по новата емисия облигации е фиксиран на 6%. Лихвени плащания ще се правят на всеки 6 месеца.

Срокът на облигационната емисия е 60 месеца (5 години).

„Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт“ – дружество на основателите на някогашната партия „Новото време“, преодоля сериозна криза в последните години, след като изпадна в неизпълнение на първата си емисия облигации, а няколко кредитора, вкл. Банка Пиреос, която през 2019 г. беше придобита от Юробанк България (Пощенска банка), поискаха фондът да бъде обявен в несъстоятелност.

По време на световната финансова криза и последвалата криза в еврозоната и ЕС фондът на няколко пъти забавяше плащания към облигационерите, но успяваше да се справи в рамките на предоговорените срокове. През 2017 г. обаче, при поредното искане за отсрочка, облигационерите не се съгласиха и дружеството пропусна плащане по главницата и лихвата на заема. Застрахователят на емисията – „Евроинс“, плати щетата наполовина, след като стана ясно, че чрез изпълнително дело е присъединен нов кредитор на дружеството, който упражни право на задържане на имоти в основния актив на фонда – комплекса „Марина Кейп“.

Ръководството на дружеството успя поетапно да постигне спогодби с кредиторите и облигационерите, вкл. прехвърляне на вземания и капитализиране на дълг. Част от имотите в „Марина Кейп“ бяха прехвърлени на кредитори, които са водили дела и са спечелили, като така са се отказали от претенции към „Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт“.

„Марина Кейп пропъртис“ – свързано с „Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт“ дружество, записа и по-голямата част от емисията облигации, издадени от „Еврохолд България“ във връзка със сделката за активите на ЧЕЗ в България. Преди това „Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт“ успешно увеличи капитала си с 21,75 млн. лева също благодарение на „Марина Кейп пропъртис“.

В последната година са изтъргувани над 5 млн. акции на „Интеркапитал Пропърти Дилевопмънт“, като цената на брой ценна книга нараства с 309,09%. Пазарната капитализация достига 5,41 млн лева.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
Индексите на БФБ приключиха седмицата предимно с ръстове