IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Искат ФГВБ да защитава и сметки на клиенти на управляващи дружества и посредници

Българската асоциация на управляващите дружества предлага това на Министерството на финансите чрез промени в Закона за публичното предлагане на ценни книжа

15:45 | 12.01.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Искат ФГВБ да защитава и сметки на клиенти на управляващи дружества и посредници

Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) да осигурява защита на паричните средства на клиенти на управляващи дружества (УД) и инвестиционни посредници (ИП), които те държат за тяхна сметка в търговските банки. За това призовава Българската асоциация на управляващите дружества (БАУД) в писмо до Министерството на финансите (МФ), с което Investor.bg разполага.

В обръщението си до министъра на финансите Владислав Горанов председателят на Управителния съвет на БАУД Петко Кръстев изразява съжаление, че тези предложения за промени в Закона за гарантиране на влоговете в банките (ЗГВБ), които бяха предвидени в предишния вариант на проекта за изменение и допълнение на Закона за публичното предлагане на ценни книжа (ЗППЦК) от ноември 2015 г., не се съдържат в окончателния му вариант.

„Множество УД поверяват на ИП съхраняването на портфейли от ценни книжа и парични средства на клиенти във връзка с доверителното управление на индивидуални портфейли. ИП от своя страна държат паричните средства на клиентите (на свои клиенти и на клиенти на УД) по сметки в банки от свое име, но за сметка на клиентите. Когато клиентите не са институционални инвеститори и са дребни, непрофесионални клиенти, те трябва да получават същата защита на паричните си средства, както ако бяха разкрили влогове от свое име в банка или биха сключили с банка договор за инвестиционно посредничество или доверително управление на портфейл“, пише в мотивите на БАУД за отправеното предложение.

Организацията счита промените в Закона за гарантиране на влоговете в банките за „абсолютно необходими с оглед на законодателно уреждане режима на клиентските парични средства по сметки с титуляр ИП и постигане целта на закона, а именно - да се гарантират адекватно клиентските влогове в банките“.

В противен случай това би довело до разлика в третирането на сметки на клиенти на кредитни институции, които предоставят инвестиционни услуги (банките имат възможността да откриват индивидуални сметки на името на всеки клиент), и общи клиентски сметки, открити в кредитни институции от ИП, които съгласно Закона за пазарите на финансови инструменти (ЗПФИ) депозират паричните средства на своите клиенти в банка.

„Първите ще бъдат гарантирани от Фонда за гарантиране на влогове в банки (ФГВБ), докато вторите влизат в изключенията, предвидени в чл. 11 от ЗГВБ“, пишат още от БАУД.

Въпросният чл. 11 от ЗГВБ описва кои юридически лица нямат право на изплащане на гарантирани влогове в дадена банка, ако тя изпадне в несъстоятелност.

Изключени по закон от гарантираното покритие са влоговете на банките и финансовите институции, застрахователите и презастрахователите, пенсионно-осигурителните дружества и фондовете за задължително и доброволно пенсионно осигуряване, инвестиционните посредници, бюджетните организации и гаранционните фондове, измежду които ФГВБ и Фондът за компенсиране на инвеститорите.

Организацията предлага на МФ в преходните и заключителни разпоредби на законопроекта за изменение и допълнение на ЗППЦК отново да се включат текстовете за промяна на ЗГВБ. Според тях влогове, в които се съхраняват парични средства на клиенти на ИП, биха могли да се изплащат след представяне от страна на ИП на документ, от който са видни частите на клиентите във влога.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
redcretin
преди 8 години
Няма ресурс, сега ли осъзнава бизнеса какво е то "банка" в Б-стан?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още