Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

КФН възложи проверка на дейността на "Градус"

Целта е да се разбере дали компанията е спазвала законите, след като е станала публична. Междувременно още един бизнесмен се оплака заради натиск и сплашване

КФН възложи проверка на дейността на "Градус"

Снимка: "Градус" АД

Комисията за финансов надзор (КФН) обяви, че се е самосезирала и е възложила проверка на дейността на „Градус“ АД. Целта е да се установи дали компанията е спазвала законодателството от момента, в който е станала публична, гласи съобщение на сайта на комисията.

Това се случва само ден, след като прокуратурата започна проверка във връзка с изнесените твърдения в комисията, проверяваща управлението на държавните компании и разходването на средства през последните 10 години. Проверката е провокирана от твърденията на бизнесмена Светослав Илчовски, който на 7 май сигнализира за множество нарушения, едно от които е за „кухи“ обороти, чрез които „Градус“ е излязла на Българската фондова борса.

Още по темата

В изявлението си от днес КФН посочва, че редовно проверява информацията, която постъпва при нея под формата на финансови отчети на публичните дружества, чиито акции са допуснати до търговията на регулирания пазар, включително и тези на „Градус“.

„За периода, през който дружеството е публично, от 2018 г. до настоящия момент, не са установени нарушения на законодателството, което се отнася до дейността на публичните дружества. Извършваната дейност от „Градус“ АД и неговите дъщерни компании до придобиване на публичен статут не подлежи на надзор от КФН“, посочва в изявлението си комисията.

Откакто „Градус“ е публична компания, в КФН не са постъпвали жалби и сигнали от хора, които са инвестирали в ценни книжа на компанията.

Комисията за финансов надзор допълва, че от август 2018 г. до края на април тази година общо изтъргуваният обем акции от капитала на „Градус“ е 10 147 626 акции, при най-ниска цена от 1,35 лева и най-висока – 1,85 лева.

Към 31 март 2021 г. балансовата стойност на една акция на дружеството е 1,30 лева. Цената при затварянето на пазара на 5 май 2021 г. е 1,56 лева, а към 7 май – около 1,45 лева, което означава, че има спад от 6,4 на сто.

„Горното не дава основания за съмнения за наличието на измами или нередности при продажбата на акции на дружеството на „Българска фондова борса“ АД“, пише КФН.

По-рано днес ръководството на „Градус“ направи официално изявление, в което посочи, че спадът на цената на акциите на дружеството през последните дни е ощетил инвеститорите с 24,36 млн. лева. Въпросното понижение е регистрирано след изявленията за дружеството пред парламентарната комисия за ревизия на кабинета „Борисов 3“.

От „Градус“ определят твърденията като откровени манипулации, тъй като не е направен опит за проверка на изнесената информация.

Междувременно на днешното заседание на временната комисия за ревизия на управлението на Борисов се появи нов бизнесмен - Павел Стоименов, който изнесе информация за други случаи на сплашване, включително с палежи, и плащане на ниски ренти в старозагорско отново заради "Градус".

По думите му в Стара Загора действа картел, който притиска земеделците да плащат ниски ренти и да не купуват и продават земеделска земя. Заради бизнеса му в региона с цел сплашване са били запалени офиси на неговата компания, както и къща на негова служителка, защото не се е съобразил с натиска да се плащат занижени ренти.

Преди месец фирмата на Стоименов се е опитала отново да наеме земи при по-добри ренти, но според него пратеник на Иван Ангелов им е поискал обяснения. Затова той е решил да продаде земите, които е купил през годините, и да изнесе дейността си в чужбина. Той обясни, че фирмата му е успяла да продаде 3 хил. дка, но под натиск на Ангелов цената на земята му е била свалена, въпреки че вече е имало договорка за продажбата ѝ.

Според него най-ниските ренти от земеделски земи са в старозагорско, а службите по земеделие предупреждават земеделците да свалят нивата на рентите, не да ги вдигат, защото се контролират от Ангелов.

Стоименов посочи още, че през 2014 г., преди да бъде въведено уведомлението за прехвърляне на фирми с sms, му е открадната фирма, притежавала 50 хил. дка земя, като земите в последствие са прехвърлени на трети лица. Съдът е отсъдил, че тези хора са били жертва на измама.

Председателят на комисията Мая Манолова предложи сигналът на Стоименов да се изпрати до прокуратурата.

По статията работи: автор Екип на Investor.bg

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

1
 
6
 
7
khao до: zelka007
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
не му е лесно на Мутрьо... знаеш ли как се кара с кюлчета и пачки у джеба... като не си направил баланса и едното е по тежко късаш менискус !... за 7ми път.
4
 
5
 
6
дядя Вова до: дядя Вова
преди 4 месеца
Обръчите ще се скъсат, оттам и кесиите и келепир йок!
4
 
4
 
5
дядя Вова до: ing5rov
преди 4 месеца
++100А и скоро ГРОБ-арските тролове ще си търсят нов господар.
4
 
7
 
4
ing5rov до: zelka007
преди 4 месеца
тебе нема да те търкулят на "държавните чершафи" ... дърта си вече ...
6
 
3
 
3
zelka007 до: khao
преди 4 месеца
завидехте Му , че плющи разни силиконови на държавните чершафи и си порка от бутилки дето не се търкалят ... :))) ... са престъпник бил ... човекът е олабвал жилата само ... по цел ден по строежите , напред-назад ... кво да прави вечер ... ?!

Още от Новини и анализи
Седмицата донесе ръстове за всички индекси на БФБ