IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Купиха се 38% от предложените на аукцион права на "Сирма груп холдинг"

Крайната дата за плащане на акциите от увеличението е 21 януари, след която ще се види дали е имало желаещи да купят акции над пазарната цена

09:27 | 07.01.19 г.
Автор - снимка
Редактор
Купиха се 38% от предложените на аукцион права на "Сирма груп холдинг"

38% от правата на "Сирма груп холдинг" АД, предложени на аукциона за неизползваните права на 4 януари 2018 г., бяха купени. Става дума за 14 700 000 права при минимално възможната цена от 0,001 лв. от общо предложените 38 820 549 права.

Капиталът ще бъде увеличен, само ако бъдат записани и платени най-малко 19 786 839 броя нови акции при емисионната цена от 1 лв.  Максималният размер на увеличението е 39 573 679 лв., като една нова акция може да бъде записана с притежанието на 1,5 права. Всяка сега съществуваща акция носи по 1 право.

Тъй като около 24 млн. лв. права не бяха купени на аукциона, потенциалът на увеличението остава за максимум около 26 млн. лв., защото 16 млн. акции вече са без технически шанс да бъдат записани.

Големият въпрос е каква е икономическата логика да бъдат записвани (купувани) акции при цена от 1 лв., докато на борсата те се търгуват при цена от 0,91 лв. 

За да разберем кой би имал интерес да купува акции по 1 лв. от увеличението, а не с почти 10% по-евтино на пазара на съществуващи акции, трябва да анализираме различнията между двете. Те се състоят в това, че при увеличението на капитала парите постъпват в дружеството, тоест по 1 лв. на всяка нова акция, а при покупка на свободния пазар парите отиват в някой от старите акционери.

Затова интерес да запише от увеличението има някой, който иска парите да постъпят в дружеството. Това може да да е член на мениджмънта и/или основен акционер, който е решил да има такова увеличение на капитала въобще, за да се финансират определени инвестиции на дружеството. Възможно е този някой да разполага с парите или да тегли кредит, включително срещу залог на съществуващи акции.

Вече бе обявено, че дружеството ще плати 2,2 млн. евро в тридневен срок от вписването на увеличението на капитала в Търговския регистър на „Ню Юръп Венчър Екуити Ел Пи" /правоприемник на инвестиционния фонд за рисково финансиране "Невек/“. Плащането е по повод покупката на 26,06% от капитала на "Онтотекст" АД, дъщерно дружествп на "Сирма груп холдинг" АД. За момента като гаранция по сделката са заложени по 1 968 131 акции на Цветан Борисов Алексиев, Атанас Костадинов Киряков и Георги Първанов Маринов.

Основните акционери в "Сирма груп холдинг" АД са Георги Първанов Маринов с дял от 8,88%, Цветан Борисов Алексиев с 8,2%, Чавдар Велизаров Димитров с 8%, Веселин Анчев Киров със 7,92% и Огнян Пламенов Чернокожев с 6,3%.

Членовете на Съвета на директорите с дялове в компанията към 30 септември 2018 г. са Георги Първанов Маринов с 8,88%, , Цветан Борисов Алексиев с дял от 8,2%, Чавдар Велизаров Димитров с 8%, Атанас Костадинов Киряков с 4,85%, Петър Борисов Станев с 0,02% и Йордан Стоянов Недев с 0,01%.

Списъкът с купилите акции се обявява в Търговския регистър, затова малко след последния ден за плащане на 21 януари ще се разбере кой е записал акции, колко точно и дали е достигнат минимумът за успеха от 19 786 839 акции

"Сирма груп холдинг" АД е единствената софтуерна компания, листната на Българска фондова борса АД.

Посредник по увеличението на капитала е ПФБК ООД.

Акциите на "Сирма груп холдинг: АД поевтиняват с 16,35% в последните 12 месеца до 0,916 лв. за акция и 54,4 млн. лв. пазарна капитализация.

Свързани компании:

Сирма Груп Холдинг АД(SGH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още