IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК няма да се произнася по сделката за „София Хотел Балкан“

Хотелът минава под едноличен контрол на директора му Йоанис Даскалантонакис, вижда се от документите на регулатора

14:46 | 07.08.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Marriott</em></p>

Снимка: Marriott

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) няма да се произнася за сделката за „София Хотел Балкан“, вижда се от решение на антимонополния регулатор, публикувано на сайта му.

Припомняме, че дружеството „Потамиро Лимитид“, регистрирано в Кипър, уведоми Комисията, че купува 100% от капитала на компанията, която притежава мажоритарния акционер в хотела „Бандола Пропъртис“, регистрирано в Маршалските острови. „Бандола Пропъртис“ притежава 87,49% от акциите на хотела.

КЗК е установила обаче, че сумата на общите обороти на всички предприятия участници в концентрацията не надхвърля 25 млн. лева за последната приключила финансова година на територията на страната. Така сделката не попада в обхвата на регулациите на Закона за защита на конкуренцията.

„Потамиро Лимитид“ е под едноличния контрол на Йоанис Даскалантонакис, единият от изпълнителните директори на „София Хотел Балкан“, вижда се от документите на КЗК. Капиталът на компанията е разпределен между три дружества, учредени в негова полза и в полза на членове на неговото семейство, включително децата му.

Със сделката Даскалантонакис на практика поема едноличен контрол над хотела, защото другият основен акционер – „Кокари Лимитид“ с 11,85%, която притежава и управлява Grand Hyatt в Атина,  King George Palace Athens, Corfu Imperial, Mykonos Blue, Macedonia Palace, Metropol Palace в Белград, също е под негов контрол. Други акционери – физически лица, притежават само 0,66% от капитала на хотела.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Според Даскалантонакис икономическата обстановка в България към момента е изключително благоприятна за инвестиции, тъй като извънредното положение през последните три месеца е довело до намаляване нетната стойност на редица търговски предприятия, в частност такива, развиващи дейност в сферите, засегнати най-много от ограничителните противоепидемиологични мерки, а имено развлекателния бизнес, ресторантьорството, хотелиерството и др., пише в документите на КЗК.

Настоящият собственик на мажоритарния акционер в „София Хотел Балкан“ АД, който продава дружеството на Даскалантонакис, е пасивен инвеститор, който няма предишен опит в експлоатацията и управлението на хотели. От друга страна, Даскалантонакис е придобил значителни умения в управлението на хотели, подчертава се в документите. Възникналата извънредна икономическа обстановка създава риск от намаляване стойността на търговското предприятие на „София Хотел Балкан“ АД, поради което е необходим активен подход за справяне със ситуацията.

Въпреки намалелите приходи на „София Хотел Балкан“ АД през първата половина на 2020 г., Йоанис Даскалантонакис смята, че закупуването на хотела е добра инвестиция и възможност за разширяване на дейността му в България. Очакванията му са, че секторът на туризма бързо ще се възстанови през предстоящия летен период.

Отчетът на „София Хотел Балкан“ към края на юни показа, че заради коронакризата и въведените ограничения за пътуванията приходите са се сринали повече от два пъти на годишна база, а загубата се увеличава 1,5 пъти до 2,409 млн. лева спрямо края на март, когато влиянието на пандемията още не се усещаше толкова.

„София Хотел Балкан“ е част от „Luxury Collection“ на световната хотелска верига Marriott. Хотелът разполага със 184 стаи и апартаменти, казино, спортен и бизнес център, конферентни зали.

От края на 2014 г. хотелът принадлежи към бранда The Luxury Collection Hotels & Resorts на Starwood Hotels. Преди това той носеше бранда Sheraton на същата компания.

Свързани компании:

София Хотел Балкан АД(SHB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още