IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Несигурността на чуждите пазари се отразява на БФБ

Отчетите на компаниите също повлияха предимно в негативна посока, коментира Марин Костурски от БенчМарк Финанс

15:04 | 05.06.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Несигурността на чуждите пазари се отразява на БФБ

Водещият индекс на БФБ – SOFIX, отстъпи с 0,2% в днешната сесия до ниво от 294,43 пункта. BG40 се покачи с 0,4 до 110,12 пункта, BGTR30 спадна с 0,6% до 247,45 пункта, а BGREIT загуби 1,6% до 68,17 пункта.

“Индексите на БФБ отново се оцветиха в червено, а ликвидността остана на ниско ниво. Несигурността обхванала световните капиталови пазари, и пряко южните ни съседи, води до загуба на апетита към риск у инвеститорите и увеличване на кешовите наличности в повечето играчи”, коментира за Investor.bg Марин Костурски*, брокер в ИП БенчМарк Финанс.

“Отчетите на компаниите също помогнаха за определяне на цените на някой компании и то предимно в негативна посока. Не очаквам сериозно раздвижване на пазара в краткосрочен план поне до изясняване на международната обстановка”, каза брокерът.

Търговията на пазара на акции на БФБ възлезе на 379 хил. лв., като с най-голям оборот бяха Стара планина Холд (0%) – 106 хил., Синергон Холдинг (-6%) – 48 хил. и Неохим (-4,9%) – 41 хил. При още 6 емисии търговията надвиши 10 хил. лв.

Търгуваха се общо 51 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи е 16/25, а при 10 позиции не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-силен ръст са акциите Елхим Искра (+7,1%) и Монбат (+5,1%), а с най-голям спад са книжата на Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт АДСИЦ (-48%), Актив Пропъртис АДСИЦ (-16,7%) и Булстрад (-14,3%).

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
dakl
преди 11 години
До сега когато водещите борси в света направиха ръстове даже по -големи и от върха през 2007 г. защо нищо това не повлия на БФБ? Защото по некомпететно управление на българската икономика от 1990 г. до сега не е имало.От както на власт са Б.Б. и /Нев/дянков посоката на българската борса е само една-на юг!И това едва ли е случайно, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още