IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Алкомет се свива с 42% през миналата година

Прогнозата за 2018 г. е за ръст на нетната печалба от близо 5%

16:53 | 02.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Дружеството</em></p>

Снимка: Дружеството

Нетната печалба на „Алкомет“ АД се свива с 42% до 15,4 млн. лв. на неконсолидирана база за 2017 г. Това става ясно от отчета на дружеството, разпространено чрез Българска фондова борса.

„Основният фактор за намалените нива на печалба спрямо рекордната в историята на Алкомет АД 2016-та година е пазарният натиск, който обуславя оптимизация на продажните ни маржове“, се посочва в доклада за дейността на компанията.

Приходите за дейността се повишават с близо 14% до малко над 362 млн. лв., докато разходите за дейността отчитат ръст от 19,5% до 344,8 млн. лв.

Нетните приходи от продажби за 2017 год. възлизат на 361 млн. лв., като в тях приходите от продажба на продукция са 354, 8 млн. лв. И двете стойности представляват увеличение от около 14% спрямо продажбите за миналата година, дължащо се на по-високи нива на цената на алуминия на Лондонска борса за разглежданите периоди на годишна база.

Експортът представлява 94,6% от продажбите на водещия български производител на алуминиеви продукти и причина за това са вече утвърдените връзки с редица чуждестранни клиенти от Западна и Централна Европа. 

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината

През миналата година Германия остава основен пазар за дружеството с над 24,8% пазарен дял, следвана от Полша, Италия, Испания, България, Франция, Австрия, Великобритания, Дания и Белгия.

„С най-голям дял са клиентите от Германия, Полша, Италия и Испания. Продажбите тук бележат значителен растеж от 288,5 млн. лв. през 2016 г.  до 335,6 млн. лв. през 2017 г.“, се посочва в доклада за дейността на „Алкомет“ АД. От дружеството работят по строежа на цеха, където ще бъде разположен новият студено-валцов стан за валцоване на ленти със съпътстващи към него съоръжения.

След завършването на цялостната инвестиционна програма се очаква общият обем на продукция да нарасне с минимум 35%, посочват от „Алкомет“ АД.

Според публикуваната информация към финансовия отчет на дружеството перспективата за растеж на американския пазар през 2018 г. е реална най-вече в сферата на опаковъчната, хранително-вкусовата и автомобилната индустрия.

При запазване на нивата на алуминия на Лондонска борса, очакванията на ръководството на „Алкомет“ АД са през 2018 год. да бъдат отчетени продажби от около 380 млн. лв., нива на EBIDTA от около 8,8% и нетна печалба с ръст от около 4,8%.

От началото на тази година акциите на „Алкомет“ АД са поевтинели с 3,27% до средна цена от 14,08 лв. за брой.

Свързани компании:

Алкомет АД(ALCM)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още