Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Разходите за труд повишиха консолидираната загуба на "Топливо" АД с 26%

Така консолидираната загуба досега надвишава загубата за цялата 2017 г. в размер на 3,86 млн. лв.

Разходите за труд повишиха консолидираната загуба на "Топливо" АД с 26%

Снимка: "Топливо" АД

"Топливо" АД отчете ръст от 26% на консолидираната загуба на годишна база до 4 млн. лв. за първото полугодие на 2018 г., показва отчетът на дружеството, публикуван чрез БФБ АД. В абсолютни стойности повишението е с 834 хил. лв.

Това е повече от консолидираната загуба за цялата 2017 г. в размер на 3,86 млн. лв. За първите 3 месеца на 2018 г. загубата бе в размер на 2,5 млн. лв., което означава, че през второто тримесечие тя се е разширила с 1,5 млн. лв.

Основната причина за повишената загуба на годишна база с 834 хил. лв. е в поскъпналият пазар на труда, като разходите за персонала се повишават с 1,046 млн. лв., или 19,4%, до 6,44 млн. лв. Подобна е тенденцията и в отчетите на други компании.

Разбира се, за влошеното финансово състояние на "Топливо" АД изключително много съдейства мажоритарният акционер "Синергон холдинг" АД. През последните години "Топливо" се превърна в основен кредитор на "Синергон Петролеум" (дъщерно дружество на компанията майка "Синергон холдинг"). Наскоро "Синергон холдинг" АД реши да прехвърли задлъжнялото "Синергон Петролеум" на кредитора "Топливо" срещу сумата от 1,47 млн. лв.

Също така "Топливо" продаваше част от недвижимите си имоти в последните 10 години, като от това отчиташе печалби, които свиваха загубите. Това обаче намаляваше считаното за основно предимство на дружеството – недвижимите имоти в десетки градове.

"Синергон Петролеум" ООД тежи изключително много на "Топливо" АД. Не само, че "Топливо" АД плати 1,47 млн. лв., за да го придобие, но то му носи само загуби (разликата между неконсолидираната и консолидираната загуба е около 1 млн. лв., която вероятно идва от "Синегон Петролеум" ООД.).

Консолидираните продажби на "Топливо" АД се увеличават с 9,4% на годишна база до 104,4 млн. лв. за първото полугодие на 2018 г. Но продаваните стоки като течни горива, отоплителни материали и строителни материали поскъпват малко по-бързо, или с 9,65% на годишна база, до 93,65 млн. лв.

През август 2018 г. КЗК разреши на "Ромпетрол" да наеме 5 от безиностанциите на "Синергон Петролеум" с търговска марка SNG.

Основен акционер в "Топливо" АД е "Синергон холдинг" АД с дял от 73,42%.

Акциите на "Топливо" АД поевтиняват с 16,24% в последните 12 месеца до 3,56 лв. за акция и 19,3 млн. лв. пазарна капитализация.

По статията работиха: Мариян Йорданов, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
0
 
2
преди 3 години
Няма профилна снимка
Препоръчвам Алтернатива Файненшъл ООД като лицензиран инвестиционен посредник.
0
 
9
 
1
преди 3 години
некадърен Шеф. При толкова много активи, да не може да покаже една визия ?? Бедо Доганян да се маха, като не може да изкара печалба при толкова много активи !!! КФН къде си???

Още от Новини и анализи
SOFIX мина в отстъпление и пак падна близо до границата от 640 пункта