IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Синергон хотели" ще изкупи свои акции от "Синергон холдинг", за да намали капитала си

Сделката е гласувана на извънредно общо събрание на акционерите, като обхваща до 1,5 млн. акции за до 3,54 млн. лева

21:39 | 19.11.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

На извънредно общо събрание акционерите на „Синергон холдинг“ са гласували дъщерното "Синергон хотели" да изкупи до 1,5 млн. свои акции от холдинга.

Целта е дъщерното дружество в последствие да ги обезсили и да намали капитала си, вижда се от протокола от общото събрание, публикуван на сайта x3news.com.

„Синергон холдинг“ обяви в началото на септември, че „Синергон хотели“ планира да изкупи обратно и обезсили 1,5 млн. собствени акции с номинал 1 лев всяка с цел намаляване на капитала.

След обратното изкупуване и намалението капиталът на дружеството ще стане 20 664 032 лева от 22 164 032 лева в момента.

Срокът за приключване на обратното изкупуване е 9 декември.

Съгласно решението пазарната стойност на една акция е 2,36 лева, т.е. ще бъдат изкупени акции за до 3,54 млн. лева.

Един от акционерите е попитал ръководството на „Синергон холдинг“ защо дружеството, като мажоритарен собственик на „Синергон хотели“, не е предпочело да се гласува дивидент, вместо да се осъществява обратно изкупуване. От холдинга посочват, че ъв връзка с продажбата на два големи актива на „Синергон хотели“ и с цел привеждане в съответствие на капитала на дружеството с активите е взето такова решение.

Изпълнителният директор на „Синергон холдинг“ Марин Стоянов е допълнил, че наличните активи и финансовото състояние на „Синергон хотели“ не позволяват разпределяне на дивидент.

„Синергон хотели“ управлява два хотела в морския курорт „Слънчев бряг“ – „Гларус“ и „Искър“. През 2018 г. то продаде хотел „Европа“ в Слънчев бряг на „Българско туристическо дружество Глобал турс“ на Сава Чоролеев за почти 9 млн. евро.

През 2019 г. Чоролеев купи и бившият хотел „Новотел Пловдив“ (в момента „Гранд хотел Пловдив“).

Свързани компании:

Синергон Холдинг АД(SNRG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още