IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Смарт Органик" набра над 5,8 млн. лв. от предлагането на акции

Дружеството реализира всичките 310 хил. книжа на максималната цена от 18,9 лева за брой

15:22 | 11.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Смарт Органик АД</em></p>

Снимка: Смарт Органик АД

Производителят на биохрани „Смарт Органик“ пласира всичките 310 хил. акции, които предложи на първичното си публично предлагане, при цена от 18,9 лева за брой – горната граница на ценовия диапазон, заложен от дружеството.

Така компанията набра 5,859 млн. лева, с които да финансира сделката по придобиването на свой германски конкурент.

Акциите са презаписани близо 2 пъти, според съобщение на Българската фондова борса (БФБ). 

Компанията планира и изграждането на нова производствена база край Божурище, която ще се реализира на два етапа – първият за 4 хил. кв.м, а вторият – за 8 хил. кв.м. В момента дружеството разполага с производствена и складова база в кв. „Княжево“ в София със собствена соларна електроцентрала.

Според прогнозите на „Смарт Органик“ 2021 г. ще приключи с приходи в размер от 57,6 млн. лева, или с над 56% повече в сравнение с 2020 г. Нетната печалба се очаква да нарасне до 9,69 млн. лева при малко над 5 млн. лева година по-рано.

За 2022 г. дружеството очаква печалбата да се увеличи до почти 12,9 млн. лева, за 2023 г. – да достигне 14,77 млн. лева, а през 2024 г. – 16,4 млн. лева.

Компанията е основана през 2009 г. Тя произвежда суровите барчета Roobar, дистрибутирани по целия свят, както и брандовете Kookie Cat, Курабийница, ToFuTo, Bett’r, Rookies и други. Дружеството дистрибутира и продуктите на Beyond Meat.

Продуктите на „Смарт Органик“ се продават в повече от 60 страни по света в ЕС, Азия и Америка. Производството е биосертифицирано.

Това е първата компания от програмата beamUp lab, която прави IPO на пазара за растеж на малки и средни компании beam на Българска фондова борса. Първичното публично предлагане е петото успешно на beam за тази година, уточняват от БФБ.

Свързани компании:

Смарт Органик АД(SO)

Смарт Органик АД - временна емисия(SO1)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още