IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Софарма Трейдинг" и трънливият път на експанзията

Консолидираната печалба за полугодието е с 2 млн. лв. по-малка от неконсолидираната

17:00 | 31.08.17 г.
<p>
	<em>Ефективността на &quot;Софарма Трейдинг&quot; е свързана и с бъдещето на сръбската Lekovit. Снимка: дружеството</em></p>

Ефективността на "Софарма Трейдинг" е свързана и с бъдещето на сръбската Lekovit. Снимка: дружеството

"Софарма Трейдинг" АД отчита консолидирана печалба от 5,16 млн. лв. за първото полугодие на 2017 г., което е с 2 млн. лв. по-малко от неконсолидираната печалба за същия период, показват изчисления на Investor.bg на база отчета на дружеството, публикуван чрез БФБ-София.

Консолидираната печалба дори намалява със 7,19% на годишна база спрямо 5,56 млн. лв. за първата половина на 2016 г., докато неконсолидираната нарастваше с 11% до 7,17 млн. лв.

Ефектът върху продажбите от консолидацията не е голям. При консолидирани продажби от 330,1 млн. лв. за първото полугодие на 2017 г. неконсолидираните за същия период са 328,8 млн. лв.у или разлика от само 1,3 млн. лв. на цената от 2 млн. лв. загуба.

В консолидацията влизат освен "Софарма Трейдинг" АД, също аптеките "Софармаси", онлайн порталът "Фарма Онлайн" ООД и сръбското дружество "Софарма Трейдинг" Д.о.о. Белград. С изключение на "Фарма Онлайн" ООД (farma.bg), което беше придобито, другите дружества са новосъздадени, тоест с органичен растеж.

"Софарма Трейдинг" се насочи и към придобиване на готов бизнес и през 2017 г. подписа сделки за добавяне на аптеките "Фармастор" (чака одобрение на КЗК) и сръбската Lekovit.

В уеб страницата на Lekovit няма данни за продажбите и печалбата, но има информация, че има 20 служители в отдел продажби.

"Фармастор" има 19 аптеки в няколко дружества, които също са утвърден бизнес. "Софармаси" има 10 аптеки в София, 1 в Елин Пелин, 5 в Пловдив, 1 в Кюстендил, 1 в Стара Загора и 2 в Бургас, или общо 20.

В следващите тримесечия ще бъде интересно да се проследи ефектът от придобиванията и аптеките на "Софармаси".

Основен акционер в "Софарма Трейдинг" е "Софарма" АД с дял от 72,16%.

Акциите на "Софарма Трейдинг" поскъпват с 48,72% в последните 12 месеца до 8,15 лв. за брой и 268,2 млн. лв. пазарна капитализация. Разпределен е и брутен дивидент от 0,3 лв. на акция.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава 1 акция в капитала на Софарма Трейдинг АД.

Свързани компании:

Софарма Трейдинг АД(SFT)

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още