Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

SOFIX поддържа темп на ръст от половин процент за втора седмица подред

За изминалите пет сесии оборотът на БФБ достигна 10,9 млн. лв., което е спад с около 22% спрямо последната седмица на ноември

SOFIX поддържа темп на ръст от половин процент за втора седмица подред

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

 

Индексите на Българска фондова борса приключиха последната сесия за седмицата с повишения, а при оборота видяхме по-високи от обичайните стойности.

В рамките на петъчната търговия водещият бенчмарк SOFIX прибави 0,48% към стойността си до 595,32 пункта. За петте дни търговия през тази седмица индексът на 15-те най-ликвидни компании на БФБ записа две губещи и три печеливши сесии, които успяха да доведат до седмичен ръст от 0,54%. Интересното е, че абсолютно същият резултат беше постигнат и седмица по-рано.

По-широкият показател BGBX40 се повиши с 0,46% до 116,17 пункта. Равнопретегленият BGTR30 се придвижи на зелена територия с 0,39% до 493,65 пункта. Секторният измерител BGREIT остана стабилен на ниво от 117,80 пункта.

Оборотът на регулиран пазар в петък възлезе на 6,37 млн. лв. благодарение на сключените 263 сделки с 48 емисии. Близо 21% от оборота се дължаха на 10 сделки с книжата на „Български фонд за вземания“ АДСИЦ за обща стойност от 1,32 млн. лв. Още 18% пък минаха по позицията на „Северкооп Гъмза Холдинг“ АД след 28 сделки за малко над 1 млн. лв.

За тази седмица оборотът на БФБ достигна 10,9 млн. лв., което е спад с около 22% спрямо предходната.

От дружествата от SOFIX осем успяха да отчетат поскъпване на книжата си на седмична база, а четири записаха по-ниски стойности. Най-печеливша компания в първата седмица на декември е „Химимпорт“ АД, чиито акции поскъпнаха с 3,95%. На второ и трето място по ръст в цената на книжата си са „Монбат“ АД и „Стара планина холд“ АД със съответно 3,95% и 2,67%.

Най-голям спад в цената на акциите си за изминалите пет сесии регистрира ТБ „Централна кооперативна банка“ АД – 4,67%. Книжата на „Албена“ АД поевтиняха с 3,56%, а на „Адванс Терафонд“ АДСИЦ – с 0,51%.

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
Търговията на БФБ почти замръзна при оборот от около 150 хил. лв.