IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Събранията на Софарма и Софарма Трейдинг се отлагат, на Стара планина виси

Причината за отлагането на двете събрания е, че търговският регистър не е вписал поканите

10:05 | 12.04.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Търговският регистър на е вписал поканите за редовно годишно общо събрание на акционерите на Софарма АД и Софарма Трейдинг АД за съответно 11 и 13:30 ч. на 11 май 2018 г. и те ще се проведат на други дати.

От двете компании обявиха, че ръководствата им ще определят следваща дата и ще предприемат всички действия за свикването на редовни общи събрания на акционерите в най-кратки срокове.

Традицията събранията на двете дружества да са в един и същ ден и на един адрес е многогодишна.

Вчера беше последният възможен ден двете покани да бъдат вписани, за да се спази 30-дневния законов срок до 11 май, но това не се случи и от двете дружества обявиха, че ще търсят нова дата.

Заявлението за вписване на поканата на Софарма Трейдинг АД е подадено на 4 април сутринта в 9:56 ч., като до вчера е имало общо 4 работни дни за вписването й, което обикновено е достатъчно, но не и в този случай.

Заявлението за вписване на поканата на Софарма АД е подадено на 29 март в 14:50 ч., като до вчера е имало 8 работни дни, но и тук поканата не е вписана.

До редакционното приключване на статията Investor.bg не е получил отговор от Търговския регистър на какво се дължи забавянето и ще засегне ли десетки хилядите компании, включително няколкостотин публични, които трябва да проведат събранията си до 30 юни 2018 г. (по-скоро 2 юли, защото 30 юни е почивен ден).

Все още не е вписано и общото събрание на Стара планина холд АД, насрочено за 23 май 2018 г. и подадено за вписване на 29 март 2018 г. в 10:48 ч.

Ако забавянията във вписванията продължат, може да настъпи истински корпоративен хаос.

Според неофииални източници на Investor.bg на 10 април са били обработвани заявленията входирани на 27 март 2018 г. Цялото забавяне е дошло от т. нар. „нулеви декларации“ за фирмите, които не са извършвали дейност през 2017 г., крайният срок за които беше 31 март 2018 г. Това дава надежда, че поне събранието на Стара планина холд АД ще бъде вписано.

За общото събрание на Софарма трейдинг АД бе предвидено акционерите да гласуват брутен дивидент от 0,3 лв. на акция, колкото беше за 2016 г. и 2015 г.

Също се предлага гласуването на допълнително възнаграждение от 1% от печалбата за 2017 г. за изпълнителния директор, като получаването на 40% от сумата ще бъде разсрочено за 3 години.

Ще бъдат гласувани и редица съществени сделки от полето на член 114 от Закона за публично предлагане на ценни книжа, но детайли по тях ще бъдат обявени след вписването на новата покана в Търговския регистър.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава по 1 акция в изброените дружества.

Свързани компании:

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:41 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
ceneto
преди 6 години
аз си викам тая година ще гласувам онлайн, а то ще се радваме ако търговския регистър си свърши работата на време и има нормално ОСА някои казваше, че пътят към щастието е в ниските очаквания :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
DarkStar
преди 6 години
Дотук с ефективността на няколкостотин милиона лева похарчени през изминалите години за "електронното" правителство...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още