Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Трейс Груп обвини БФБ в манипулиране на пазара

Комисията за финансов надзор е предприела действия още в петък, потвърди регулаторът пред Investor.bg, от оператора отказват коментар

Трейс Груп обвини БФБ в манипулиране на пазара

Снимка: Архив Ройтерс

Ръководството на пътностроителната компания "Трейс Груп Холд" поиска Комисията за финансов надзор (КФН) да извърши проверка на БФБ – София за разпространяването на невярна или подвеждаща информация. Това става ясно от писмо, изпратено от изпълнителния директор на "Трейс" Мирослав Манолов лично до ръководителя на "Надзор на инвестиционната дейност" Владимир Савов, с което Investor.bg разполага.

В рамките на два последователни дни, а именно на 7-и и на 8-и септември 2017 г., „Трейс Груп Холд“ бе последователно включена  и изключена от състава на компаниите, фигуриращи в индекса SOFIX на Българска фондова борса. Тази информация бе оповестена в публичното пространство и отразена в съответните медии.
„Категорично смятаме, че описаното по-горе действие представлява манипулиране на пазара, изразяващо се в разпространяване на невярна и подвеждаща информация от страна на „Българска фондова борса“, посочват от ръководството на компанията.

Още по темата

В писмото се подчертава, че разпространяването на невярна или подвеждаща информация може да има съществено въздействие върху цените на финансовите инструменти, издадени от дружеството в сравнително кратък период от време.

"Тази форма на манипулиране на пазара нанася особени вреди на инвеститорите, тъй като става причина те да вземат инвестиционни решения  за покупко-продажба на  ценни книжа въз основа на невярна или изопачена информация. Тя вреди и на „Трейс Груп Холд“ АД,  в качеството му на емитент, тъй като води до намаляване на доверието в наличната информация за него. Липсата на доверие от страна на пазара може на свой ред да застраши способността на дружеството да издава нови финансови инструменти или да получи от други участници на пазара кредит за финансиране на операциите си. На пазара за финансови инструменти информацията се разпространява изключително бързо, в резултат на това вредите за инвеститорите и емитента могат да се окажат дългосрочни, тъй като разкриването на неверния или подвеждащ характер на информацията и коригирането ѝ може да отнеме време, посочва "Трейс" в писмото си.

Компанията настоява проверката да установи истинността и коректността на използваните данни за пресмятането на индекса SOFIX по отношение на всички включени в него компании, както и дали е спазена методологията за изчисляването на индекса.

Трейс Груп Холд АД
Трейс иска още да ѝ бъде предоставен пълен достъп до данните, използвани за пресмятането на индекса, по отношение на всички компании включени в него, както и резултатите от извършената проверка. 

От компанията посочват още, че описаното нарушение не се извършва за първи път и настояват за административно-наказателна санкция по отношение на „Българска фондова борса“.

В случай, че проверката установи, че изключването на компанията от индекса SOFIX е неоснователно, "Трейс" моли да бъде наложена принудителна административна мярка, която да задължи БФБ – София да включи "Трейс Груп Холд" в състава на индекса.

Пред Investor.bg КФН потвърди, че такава проверка е започнала в петък. Потърсихме и ръководството на БФБ - София за отговор на отправените обвинения, но на този етап операторът отказа коментар.

В понеделник строителната компания беше най-губещият компонент за деня, след като акциите ѝ поевтиняха с 9,8% до 4,61 лв. за брой. 

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

0
 
3
 
5
преди 1 година
Няма профилна снимка
ГЛЕДАМ ГРАФИКАТА И СЕ ПИТАМ :
Защо тези от "Трейс" не реагираха когато акциите им за един КРАТЪК ПЕРИОД от края на юли до МОМЕНТА НА СРИВА скочиха от 4,5 на 5,1 за брой и достигнаха ръст с 13,3 % ?

ВСЪШНОСТ КОЙ НАДУ БАЛОНА И КОЙ ГО СПУКА?

Едва ли е БФБ.
Кои са играчите които завъртяха тези 24 200 000 броя акции от нива 4,5 до 5,1 и после обратно изпуснаха въздуха.

Като се има предвид , че тези са основен фактор в програмите по асфалтиране се питам - ВЪЖМОЖНО ЛИ Е НЯКОЙ ФОНД с 500 мил € по оперативни програми към ЕС създаден към някоя ДЪРЖАВНА БАНКА и ОПЕРИРАЩ С ЕВРОПРОЕКТИТЕ НА ЮНКЕР вече да е калкулирал неестествено високите цени на акциите на ТРЕЙС?!

На този въпрос може би следва да отговори министър ГОРАНОВ който е принципал на ББР.

То пък и от ЕС едва ли ще им направи впечатление какво се случва на БФБ и ***.

Айде там да се замитат нещата , че предстои асфалтиране на СТРУМА.
1
 
2
 
4
преди 1 година
Няма профилна снимка
Тези грешки показват че в комисията за финансов надзор има лица има служители които не отговарят да са там и не трябва да са там.Дали ще понесете своята отговорност или ще бъдат наказани?Надали
1
 
3
 
3
преди 1 година
Няма профилна снимка
Така се прави!
2
 
5
 
2
simbad12 до: bigmamascandal
преди 1 година
Tи си егати оптимиста :D Колкото имаше и предния път
1
 
11
 
1
преди 1 година
E тоя път не трябва ли да има и наказани

Още от Новини и анализи
SOFIX прекъсна тридневната си печеливша серия