IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вноската на ПИБ във Фонда за преструктуриране на банки е 8,65 млн. лв.

Разходът за Фонда за гарантиране на влоговете в банките пък е в размер на 32,9 млн. лв.

17:50 | 29.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
Вноската на ПИБ във Фонда за преструктуриране на банки е 8,65 млн. лв.

Вноската на Първа инвестиционна банка (ПИБ) в новия Фонд за преструктуриране на банки (ФПБ) е 8,647 млн. лв. Това става ясно от одитирания годишен финансов отчет на публичната банка, разпространен чрез БФБ-София.

Участващата в състава на водещия индекс SOFIX кредитна институция е направила разход за Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) в размер на 32,886 млн. лв. Сумата е по-малка спрямо внесените 33,308 млн. лв. през 2014 г.

Малко са банките, които са оповестили своите одитирани отчети за 2015 г., от които може да има повече информация за размера на вноските им за новосъздадения ФПБ, тъй като данни за всяка банка няма нито на сайта на ФГВБ, който го управлява, нито на БНБ, която определя размера на вноската. Ясна е само цялата сума, която банковият сектор трябваше да внесе.

От петте най-големи банки по размер на активите освен ПИБ одитиран отчет има и Банка ДСК. Но от него не става ясно какви са вноските за двата фонда. В отчета има статия „Вноски към гаранционни фондове“, която може би обобщава двете вноски, и към 31 декември 2015 г. стойността по позицията е 40,57 млн. лв. спрямо 32,353 млн. лв. в края на 2014 г.

От другите публични банки – Централна кооперативна банка АД, Тексим Банк АД и Българо-американска кредитна банка АД, само ЦКБ споменава, че е извършила разходи за двата фонда, но като цяло трите банки не посочват конкретна цифра за вноските. По принцип вноските са свързани с оперативната дейност и се считат за административни разходи, но към които се осчетоводяват и други разходи. Ето защо не може еднозначно да се разбере колко точно са вноските.

Досега само обявената за продажба ТБ „Виктория“ оповести, че е внесла 984 хил. лв. във ФПБ.

Що се отнася до отчета на ПИБ – впечатление прави оповестяването, че през 2015 г. банката започва да отчита нов клас активи – „инвестиционни имоти“, чийто размер към 31 декември 2015 г. е 206,244 млн. лв. и който включва земи и сгради, с цел генериране доходност от наеми и увеличение на стойността.

По статията като „Прехвърлени от активи придобити като обезпечения в предходни отчетни периоди“ има 91,837 млн. лв., по „Прехвърлени от активи придобити като обезпечения в текущия отчетен период“ има 2,467 млн. лв., докато „Преоценката на инвестиционни имоти до справедлива стойност, призната при прехвърлянето“ е в размер на 111,94 млн. лв.

Статиите може би имат връзка с придобитите в края на 2015 г. активите на „Кремиковци“, за които ще търси продавач. Цената на трансакцията не бе оповестена.

Припомняме и че до края на май 2016 г. ПИБ трябва да върне остатъка от 350 млн. лв. от държавната подкрепа, след като в началото на 2016 г. погаси още 100 млн. лв. от нея.

Днес акциите на ПИБ поскъпнаха с 2,5% до 1,899 лв. за брой и 208,89 млн. лв. пазарна капитализация.

Свързани компании:

ТБ Първа Инвестиционна Банка(FIB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още